Забавяне на трасето по подмяна на водопреносната мрежа в Перник няма. Това заяви пред БНТ кметът на града Станислав Владимиров.

"Все пак трябваше да бъдат проектирани тези трасета. Не подменяме тръбите в банята, а се подменят тръбите на най-критичната инфраструктура на град Перник. Движим се в срок. До края на годината Перник ще има една до голяма степен подменена подземна инфраструктура", подчерта Владимиров.

Той поясни, че квартал "Църква", който е първият етап от подмяната, вече почти е завършен. Работи се по безископна технология, която щади асфалтовата настилка. Положени са над 4 км тръби в квартала. До края на седмицата ще започне запълването на дупките и асфалтирането. След това се преминава към квартал "Изток" и централната градска част на Перник.

"Целта е след 4-5 месеца Перник да сведе загубите си на питейна вода до около 40-45 процента и да бъдем с най-добрите показатели в България", отбеляза Владимиров.

Ревизоро дава на прокуратурата и новото потребление на вода в Перник

Ревизоро дава на прокуратурата и новото потребление на вода в Перник

От Перник имало искане за 1.600 млн.куб.м. ползване на вода

Кметът на Перник заяви още, че язовир "Студена" е вече над 14 млн. кубика, съоръжението през Мало Бучино - захранва близо 30 000 души. Градът в момента е на облекчен воден режим. При 15-16 кубика на язовира, градът може да мине на нощен режим, при над 18-19 режимът напълно може да отпадне.

"С тези темпове, с които се пълни в момента язовир "Студена", ако природата е благосклонна, май месец и юни са достатъчно влажни и дъждовни, можем да премахнем края на юни изцяло водния режим", каза Владимиров.

До година предстои втори етап - т.нар голям воден проект за подмяната за канализация. 5 млн. са преведени вече авансите на фирмите и те работят в срок.

МОСВ ограничи ползването на вода от язовир "Тича"

МОСВ ограничи ползването на вода от язовир "Тича"

Екоминистърът утвърди графика за използване на водите от язовирите за май 2020 г.

По отношение на проверките на Министерството на екологията как се изразходват водите на язовир "Студена", Владимиров заяви, че до него няма подадени сигнали.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че екоминистърът Емил Димитров дава на прокуратурата и новото потребление на Перник. 

МОСВ отказа облекчен воден режим за Перник

МОСВ отказа облекчен воден режим за Перник

Жители на града недоволства от взетото решение