Перник е плащал едно количество вода, а е разходвал много повече. И това като искания продължава. В студиото на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че прокуратурата ще има клиенти и по негов сигнал.

Непрекъснато има нови искания за все по-голямо количество вода от ВиК-Перник. При потребление миналата година 1 млн. куб.м. без режим на водата сега има искане за 1.200 и 1.600 млн. куб. м. без обосновка за какво са им. 5 млн. са минали през водомерите, перничани са си ги платили, а МОСВ не е знаело за тях.

Емил Димитров е спрял тези искания, но е сигурен, че има нарушения и те са от страна на контролните органи и шефовете на ВиК. Нито областния управител, нито кметът знаят за това - и сегашните, и предишните. Не е редно да има упрек към тях, коментира Димитров.

МОСВ отказа облекчен воден режим за Перник

МОСВ отказа облекчен воден режим за Перник

Жители на града недоволства от взетото решение

Ревизоро показа в студиото и снимки на пресъхнала река и някакво съоръжение - стена, която я прегражда. От следващата седмица специална комисия ще разследва случая и нейните заключения ще бъдат дадени на разследващите органи.

104 млн. е дало МОСВ за тръбите вътре в града Перник, отделно е дало и за пречиствателната станция.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември. Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

Кризата с водата на Перник се разрази, докато министър в МОСВ беше Нино Димов. Той беше арестуван на 9 януари след проведена операция на службите в Перник и в Министерството на околната среда и водите. Съдът го държа в ареста до 15 април.

На следващия ден Нено Димов подаде оставка като екоминистър. Освен Нено Димов към наказателна отговорност за кризата в Перник бяха привлечени и бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и бившата заместник-кметица на града Севделина Ковачева.

Скандалът обаче предизвика и смяната на областния управител Ирена Соколова.