Апелативният специализиран наказателен съд потвърди мярката за неотклонение "домашен арест" на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, съобщава БГНЕС.

Припомняме, до 15 април Димов беше в ареста, но Специализираният съд измени мярката му, а ден по-късно Спецпрокуратурата протестира решението.

Нено Димов беше арестуван на 9 януари след проведена операция на службите в Перник и в Министерството на околната среда и водите.

На следващия ден той подаде оставка като екоминистър.

Спецпрокуратурата протестира домашния арест на Нено Димов

Спецпрокуратурата протестира домашния арест на Нено Димов

Димов е обвиняем за умишлена безстопанственост в качеството си на министър на МОСВ

На 16 януари Апелативният съд потвърди най-тежка мярка за неотклонение на Нено Димов. Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир "Студена" е значително по-малък от разхода на вода.

Ден след това от прокуратурата разпратиха до медиите нова серия доказателства за вината на Нено Димов. В тях влизат протоколите от разпитите на зам.-министрите Атанаска Николова и Красимир Живков, Мая Дряновска, началник на дирекция Управление на риска при наводнения към МОСВ, заповедта за прилагане на цените във ВиК - Перник на базата на решение на КЕВР.

Пуснаха Нено Димов под домашен арест

Пуснаха Нено Димов под домашен арест

Съдът не приел нови доказателства, но ги смята за изясняващи обстоятелства