Специализираната прокуратура протестира изменението на мярката за неотклонение на Нено Димов от "задържане под стража" в "домашен арест".

В определението си вчера съдът е потвърдил, че представените от прокуратурата доказателства по делото дават основание да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен - умишлена безстопанственост в качеството му на действащ министър на МОСВ, допринесла за водната криза в Перник и региона.

Съдът сочи също, че макар и да е намаляла, опасността той да извърши ново престъпление и да влияе на свидетели по делото, не е преминала.

Пуснаха Нено Димов под домашен арест

Пуснаха Нено Димов под домашен арест

Съдът не приел нови доказателства, но ги смята за изясняващи обстоятелства

Припомняме, на 09 януари 2020 г. имаше спецакция в сградата на МОСВ. Претърсен бе и дома на екоминистър Нено Димов.

Нено Димов бе арестуван с мярка за задържане за 24 часа, след проведената операция на службите в Перник и в Министерството на околната среда и водите. От Министерството са иззети документи.

На следващия ден - 10 януари 2020 г., министър Димов подаде оставка.

Междувременно стана ясно, че сегашният регионален министър Петя Аврамова не е разпитвана за водната криза в Перник.

Адвокатът на Нено Димов: Обслужват се интереси – неясно какви

Адвокатът на Нено Димов: Обслужват се интереси – неясно какви

Щом хората страдат – ето ви един министър

На 16 януари Апелативният съд потвърди най-тежка мярка за неотклонение на Нено Димов.

Ден след това -17 януари, от прокуратурата разпратиха до медиите нова серия доказателства за вината на Нено Димов. В тях влизат протоколите от разпитите на зам.-министрите Атанаска Николова и Красимир Живков, Мая Дряновска, началник на дирекция Управление на риска при наводнения към МОСВ, заповедта за прилагане на цените във ВиК - Перник на базата на решение на КЕВР.