Трябва да се сложи край на двойния стандарт при храните, който да бъде прогласен за нелоялна търговска практика и санкциониран с въвеждането на директивата за нелоялните търговски практики от 1 януари 2020 г.

За това настоя председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, след участието си на пресконференция, посветена на оповестяване на резултатите от проведено проучване на пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в Европейския съюз.

В момента, в който влезе в сила закона, че двойният стандарт при храните е нелоялна търговска практика, независимо в кой сектор бъде открита, тя ще бъде санкционирана, обясни Маргаритов.

На въпрос на News.bg каква може да бъде санкцията - финансова или административна, Маргаритов отбеляза, че за размера на санкциите няма как да коментира, тъй като зависи от законодателя, но със сигурност трябва да има такива.

Сравняват храни и напитки от България с продукти от още 5 страни

Сравняват храни и напитки от България с продукти от още 5 страни

Това са Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария

По думите му трябва да бъдем достатъчно добре подготвени при извършване на пълните лабораторни анализи. При наличие на резултати на разминаване в храните, трябва да имаме достатъчно доказателства, за да може да се приложат санкциите и законодателството.

Първите резултати от изследването на продуктите от петте държави - Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, включително и България се очакват през есента, за да се отчете мащабът на проблема и на какъв етап се намират приемането на директивите и законодателството за нелоялната търговска практика.

Изследването ще се извърши в акредитирани лаборатории в България в София, Русе, Варна, Бургас и Пловдив. Продуктите при всички случаи няма да се изследват само в една лаборатория.

Маргаритов посочи, че направените резултати и изследвания от БАБХ аргументират в достатъчно добра степен действия за разрешаване на проблема с двойния стандарт при храните.

БАБХ установили, че феноменът двоен стандарт на храните съществува

БАБХ установили, че феноменът двоен стандарт на храните съществува

Направили три етапа на разследване на стандарта

"Ако някой предлага под една или съща търговска марка на различни пазари от държавите-членки стока с различно съдържание, но го е описала коректно в етикета, не е нарушение", поясни шефът на КЗП.

Маргаритов подчерта, че до момента са направени само изпитвания и изследвания на хранителни продукти и не може да каже в кои сектори на пазара може да има проблем с двойните стандарти при храните. По-скоро КЗП е длъжна да продължи да работи в посока разширяване на продуктовите групи и върху други стоки.

От КЗП алармират, че всеки би могъл да търси оправдание тогава, когато срещу търговците е образувано производство за нелоялна търговска практика.

От своя страна д-р Любомир Кулински от БАБХ коментира, че Агенцията няма претенции по отношение на безопасността на храните и на етикетирането на храните. В различен процент от пробите обаче било установена разлика в съставите на продуктите. Той даде пример с адаптирано мляко за малки деца, при което макроелементите калций, калий и фосфор в европейски аналог били два пъти по-високи от българския.

Припомняме, че по-рано днес шефът на КЗП заяви, че храни и напитки от Бъггария се сравняват с продукти от други 5 страни. Това са Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария.

От БАБХ пък установили, че феноменът двоен стандарт на храните съществува.