Спрете натиска върху медицинските специалисти. За това призова омбудсманът Мая Манолова в своя позиция. Изказването й е по повод информация за психически тормоз над професионалисти по здравни грижи заради участието им в протести за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

Манолова посочи, че е получила аудиозаписи за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск.

По нейни думи имало и сигнали, че представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници.

Софийските лекари се готвят за протест

Софийските лекари се готвят за протест

"Силни сме, когато сме заедно", призова председателят на ДСОПЛ

Манолова изтъква, че като омбудсман смята исканията на медицинските специалисти за напълно справедливи. Тя настоява да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите искания.

Намирам за абсолютно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси, посочва се още в позицията.

Омбудсманът подчертава, че няма никакво значение дали административните ръководители споделят или не исканията на протестиращите, тъй като според Конституцията всеки има право на свобода на словото и на протест.

Медици от Пловдив излизат на протест заради ниски заплати

Медици от Пловдив излизат на протест заради ниски заплати

Искат подкрепа от общината при преговорите с РЗОК

Искам да обърна внимание на всички, които са си позволили да посегнат на тези конституционни права, че такъв тип действия противоречат на Конституцията, поради което някои от тях са обявени за престъпления в Наказателния кодекс, напомня Манолова.

В позицията си тя съобщава, че по тази причина ще поиска от прокуратурата да извърши проверка по случая.

Омбудсманът призовава и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да излезе с официална позиция, в която да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите медицински специалисти, като по този начин разсее съмненията, че стои зад тях.

Ананиев поискал пълна картина на заплатите на лекари и сестри

Ананиев поискал пълна картина на заплатите на лекари и сестри

Протестът бил, защото медицинските сестри не знаели за отпуснатите 30 млн. лв.