25% от катастрофите в България са заради техническа неизправност на автомобили, коментират експерти от Института за пътна безопасност, на дискусия с тема "Некоректните търговски практики на пазара за продажби на употребявани автомобили", съобщава НоваТВ.

Експертите анализират проблеми, свързани с процедурата при покупко-продажба на употребявани автомобили у нас. Установяват, че масово от Италия се внасят автомобили с повредени двигатели и ударени, които преди продажба добиват търговски вид. Около 80-90% от колите в автоборсите са катастрофирали.

Всяка трета кола е с манипулиран километраж, а стегнатите и напудрените се предлагат на клиенти и голяма част от тях стават лесна мишена за злоупотреби. Много скрити дефекти на автомобилите остават невидими за купувача. Честа практика е и фалшифицирането на сервизни книжки.

Глобиха 10 пункта за технически преглед на автомобили в София

Глобиха 10 пункта за технически преглед на автомобили в София

Ще бъде задвижена процедура по отнемане на разрешителните

Покриват се проблеми с въздушните възглавници, АВС системата, колите са с изкривена геометрия. Според Богдан Милчев, от Института за пътна безопасност, от страна на държавата няма решителност за решаване на проблема и липсва регулация.

Това, което предлага пазарът на автомобили втора ръка е в състояние, което сериозно застрашава безопасността на движението, коментира Димитър Ганев, бивш ръководител на ИА "Автомобилна администрация". Липсата на регулация от страна на държавата води до непрозрачни взаимоотношения продавач-купувач, смята той.

Брюксел пришпорва Германия да въведе тол такси за замърсяването на въздуха

Брюксел пришпорва Германия да въведе тол такси за замърсяването на въздуха

След решението за забраната на дизеловите автомобили