Тази нощ мечокът Теди беше докаран в Парка за танцуващи мечки край Белица, съобщават от "Четири лапи".

Той беше докаран от зоопарка в гр. Щип в Северна Македония. Там той прекарва почти целия си живот зад решетките на тясна клетка, преди от "Четири лапи" да получат сигнал от местни активисти и да стартират преговори за освобождаването му.

Решението мечокът да бъде преместен в България е било взето миналата година, но извънредната ситуация и формалностите около издаването на необходимите за пътуване документи забавили спасителната акция.

Липсата на одобрен граничен пункт за внос на животни от Северна Македония в България наложило да се избере заобиколен маршрут през Гърция.

"Успяхме да преминем през Гърция буквално часове преди в страната да бъде въведена национална блокада заради коронавируса," обяснява Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки.

Местят мече от зоопарк в Северна Македония в парка край Белица

Местят мече от зоопарк в Северна Македония в парка край Белица

Живяло е в лоши условия

В мечешкото убежище край Белица вече всичко е подготвено за новия обитател - през първите няколко дни той ще бъде изолиран в самостоятелна изкуствена бърлога, за да може да привикне към новата среда, а след това постепенно ще бъде допускан и до откритите площи. До края на зимата се очаква Теди да живее в самостоятелен сектор, а след това в зависимост доколко се е адаптирал към новия си дом, ще се прецени дали да бъде събран с някои от по-старите обитатели на Парка за танцуващи мечки.

Отглеждането на мечки от частни лица в Македония е забранено, освен в случаите, когато за това е издадено разрешително от съответните компетентни органи. Въпреки това, забраната невинаги се прилага поради липсата на места за настаняване на конфискуваните животни.

Според проучване на "Четири лапи", има поне още две мечки, които се отглеждат в неподходящи условия. Чрез спасяването на мечока Теди от "Четири лапи" целят да помогнат за прекратяване на жестокото отглеждане на кафяви мечки.

Паркът за танцуващи мечки стартира дейността си през 2000 г., благодарение на съвместните усилия на Министерство на околната среда и водите, Община Белица, "Четири лапи" и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо. Първоначалната цел е да се осигури убежище за всички танцуващи мечки в България, което е постигнато през 2007 г. През следващите години в парка са настанени спасени от лошите условия на наши зоопаркове мечки, както и танцуващи мечки от Сърбия и Албания. Днес в Парка за танцуващи мечки на площ от 120 декара живеят 21 животни от 4 балкански страни.