"Проектите за Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства представляват механично разделяне на сега действащия ЗДвП и не съответстват на Националната стратегия за подобряване безопасността на движение", заяви Руслан Вуцов, председател на Института за пътна безопасност, на брифинг - предупреждение за рисковете за сигурността, които крият новите проекти за Закон за движение по пътищата, Закон за пътните превозни средства и Закон за водачите на моторни превозни средства.

С тях няма как да се изпълни и целта на Стратегията до 2020 г. - да се намали с 50% броят на убитите при катастрофи, както и тежко ранените - с 20%, допълни той.

Според Вуцов действителността по пътищата на България е такава и заради действащата системата за управление на безопасността за движение по пътищата. "Ако искаме да променим фактите, задължително трябва да променим причините, които водят до тях. Чрез следващите си действия или чрез бездействието си българското правителство ще даде отговор на въпроса разбира ли проблема и на чия страна е", констатира шефът на ИБП.

Шофьори искат изцяло нов пътен закон, а не поредните кърпежи

Шофьори искат изцяло нов пътен закон, а не поредните кърпежи

МВР работи като приходна агенция

Руслан Вуцов изрази съжаление, че проблемът по българските пътища се превръща вече в много голям проблем на националната ни сигурност.

"Нашето становище трябва да бъде внесено в Министерски съвет, МВР, МТИТС и МРРБ, защото всички ние очакваме нов модел за управление на пътната безопасност", отсече Вуцов и допълни, че моделът за споделената отговорност е изчерпан модел.

Той изтъкна, че няма визия в предлаганите Законопроектите за административно производство. "Ако управляващите имат по-добри предложения, нека ги обсъдим на дискусия", предложи шефът на ИБП и посочи, че трябва да се направи ефективна оценка на сегашното законодателство от Комисия по пътната безопасност.

Бойко Рановски: Полицаят не трябва да преценява, а да работи с документи

Бойко Рановски: Полицаят не трябва да преценява, а да работи с документи

Предложение: Взимат книжка при 3 тежки нарушения на пътя

Вуцов изтъкна, че в предложените законопроекти няма яснота защо ще се отмени правилото за дясностоящия на пътя с предимство. Също така текстовете не довеждат до промяна на образованието и уменията на участниците в движението, предлага се въвеждането на правило, което предлага превключването на скорости на жп прелез. Предложените текстове също така не стимулират пътната безопасност, няма достоверна статистика на броя на тежко ранените при катастрофи, няма съгласуване на магистрала и скоростен път.

От Института за пътна безопасност настояват в съставите на работните групи по проектите да бъдат включени представители на НПО, за да се гарантира, че процесът ще приключи с продукт, най-точно отговарящ на обществените нужди. Също така от организацията предлагат да не се бърза с внасянето на окончателни текстове за гласуване в парламента, преди да завърши широкото обществено осъждане, да се съобщи публично съставът на обществените групи, работили по изготвянето на предлаганите три законопроекта, а дейността по изготвянето на текстовете в проектозаконите да продължи до формулирането на нужната законова регламентация.

На събитието присъстваха представили на различни организации като "Спаси София", "Велоеволюция", "Сдружение на българските професионални шофьори", "Мрежа за инициативи и решения", Сдружение "Клуб Форд" и др.

Ефективно разходване на фонд „Пътна безопасност“ иска Цветанов

Ефективно разходване на фонд „Пътна безопасност“ иска Цветанов

Закон за движение по пътищата се разделя на три