Министерството на иновациите и растежа е отделило близо 500 млн. лв. инвестиция в създаване на повече възможности за общи проекти между бизнеса и научно-изследователските организации и инфраструктури в страната до края на 2023 г.

Средствата са осигурени по новата за България Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" и бяха утвърдени днес от Комитета й за наблюдение.

С 336 млн. лв. от общия ресурс ще бъдат подкрепени Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, изградени по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г.

Паралелно ще се подпомогне развитието и на още два обекта от Национална пътна карта за научна инфраструктура или техни обединения, както и Лабораторния комплекс към научно-технологичен парк "София Тех Парк".

Предстои МИР да стартира две процедури за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове, за което ще са необходими 67 млн. лв. Новите звена ще подпомагат връзката между фирми от различни сектори и региони и най-близките специализирани научно-изследователски организации. Ще предоставят и специфични услуги като тестове на нови технологии и продукти на микро-, малки и средни предприятия (МСП) безплатно или на цени под пазарните.

Други 16 млн. лв. ще бъдат вложени в създаване на първата за България водородна долина в Стара Загора. Инициативата ще се реализира и с финансовата подкрепата на съвместното европейско партньорство "Чист водород" и с частни инвестиции. Изграждането на водородна долина отвори възможности за подобряване качеството на живот на гражданите чрез намаляване на въглеродните емисии и за защита на бизнес модел, при който зеленият водород има конкурентна цена като енергоносител. Изпълнението на проекта ще помогне за реализирането на мащабни инвестиционни проекти у нас.

Комитетът за наблюдение одобри и друга процедура за 1,2 млн. лв. за развитие на платформа за сътрудничество между висшите училища, научно-изследователските организации и бизнеса. Ще бъдат надградени регистрите на Националния център за информация и документация към Министерството на образованието и науката.

Системата ще предоставя данни за експертизата, услугите и инфраструктурата на участващите в инициативата научни инфраструктури, както и за успешно реализираните партньорства по Програмата. Предвидена е и възможност за свободен достъп до постигнатите научни резултати. В платформата МСП ще могат да открият подходящите специалисти, услуги и съоръжения за провеждане на високотехнологични научни изследвания и реализиране на иновационните им проекти, както и за получаване на високоспециализирани услуги.

Предвидено е да бъдат реализирани и дейности за близо 65 млн. лв. за изграждане на стратегическа рамка за управление и оперативна съвместимост на данните и на различните компоненти на националната система за киберсигурност. Те ще бъдат изпълнявани от Министерството на електронното управление, което също е междинно звено по Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация.