Десетки служители на държавното радиото, музикални състави, журналисти и технически специалисти излязоха на пореден протест пред сградата на Българското национално радио (БНР) в София.

Те негодуват срещу липсата на прозрачност и ясни критерии при разпределението на бюджета на радиото, както и срещу изключително ниското заплащане на труда за по-голямата част от работещите в медията.

Ръководството на БНР учудено от съобщение за протест

Ръководството на БНР учудено от съобщение за протест

Планиран за 11-ти, от дирекцията канят синдикатите на 13-ти юли

Протестиращите носят и транспаранти с надписи "Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 евро".

Андрей Грива, от радиохора на БНР, заяви за news.bg, че заплатите за служителите на радиото са прекалено ниски. Един такъв състав се създава с години, за да се окомплектова състава и да има хармоничен звук. Това са хора, които са се посветили на музиката, още от образованието и това е дългогодишен труд, разказа той.

Според Грива заплати под 1000 лева за София са прекалено малко и не стигат за издръжката на едно семейство. "Ние пледираме трудовите възнаграждения на служителите на радиото да бъдат увеличени с 50%, както това се случи с нашите колеги в Министерство на културата", призова Андрей Грива.
Той допълни и че музиканти, които не получават нормална заплата, заминават за чужбина в търсене на по-добра работа и повече пари.

Протестиращите музиканти от БНР посвириха на евролидерите

Протестиращите музиканти от БНР посвириха на евролидерите

Протестът на музикантите беше подкрепен от много техни колеги

Според музикантите още преди години се е разбрало, че радиото е подпомогнало телевизията със 7 милиона лева, което значи, че парите са били взети от една институцията, за да могат да се покрият преразходи на друга институция.

Запитан как ще коментира думите на премиера Бойко Борисов, че е разбрал за съществуването на музикантите от БНР едва когато са засвирили под прозорците му, Грива отбеляза, че премиерът просто не е бил запознат, тъй като не му и работата да познава всички проблеми на държавата. Когато става въпрос за културата обаче, трябва да се застъпи нашата част и работа, защото ние сме единствената институция в България, която записва български произведения и попълва Златния фонд, обясни Грива.

Премиерът разбрал за музикантите от БНР, когато му засвирили под прозорците

Премиерът разбрал за музикантите от БНР, когато му засвирили под прозорците

Да изнасят концерти и да печелят от билети

Той настоя през есента ще се търси формула, с която трудовите възнаграждения на служителите да бъдат увеличени с 50%.

Музикантите протестират и срещу назначения в държавното радио на хора, които нямат пряко отношение към работния процес в медията, за сметка на обезкръвени звена, в които липсват журналисти, звукорежисьори и други специалисти.

В исканията бюджетът на БНР да бъде увеличен целево за музикалните състави и да се увеличат възнагражденията им с 50% се включиха изпълнители и от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда на радиото и Оркестъра за народна музика.

Председателят на Радиосдружение "Подкрепа" в БНР Дарина Григорова иска да знае защо в отделни звена на радиото не се назначават хора, въпреки належащата нужда от специалисти, участващи пряко в създаването и обезпечаването на радиопродукцията. Също така тя попита как се разпределят средствата за работна заплата по сектори, каква е най-ниската, средната и най-високата заплата и по какви критерии те се формират.

Музикантите планират да продължат с протестите си и през есента до постигане на реални резултати.

Протестът се организира със съдействието на Радиосдружение "Подкрепа".

Музиканти от БНР протестират с искане за достойни заплати

Музиканти от БНР протестират с искане за достойни заплати

Генералният директор Александър Велев отиде при протестиращите