Спряно е подписването на договори за изграждането на пречиствателни станции по програма „Околна среда".

Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакърков, цитиран от БНР.

Препоръката да не се подписват нови договори във водния сектор по ОПОС е дадена от Генерална дирекция „Регионална политика" на ЕК в писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева.

Изискването е да се реши въпросът със собствеността на ВиК инфраструктурата. 

Чакъров допълни, че блокирането на 1,6 млрд. евро за водния сектор не е по вина на Министерството на околната среда и водите. Причината за спирането на договорите, по думите му, е във ВиК дружествата и Министерство на регионалното развитие.

Причината да се стигне до спиране подписването на нови договори за проекти във водния сектор по Оперативната програма „Околна среда" не е в МОСВ, сега всеки трябва да си носи отговорностите за това, заяви още той.

Припомняме, вчера Лъчезар Иванов от ГЕРБ предупреди, че има реален риск част от финансирането по програмата да бъде спряно.

Той допълни, че България ще търпи сериозни финансови санкции заради неизпълнение на ангажиментите си като страна членка на ЕС по отношение на ВиК сектора.

Размерът на санкциите, които страната ще трябва да понесе, ако до 2010 г. не изпълни изискванията, е 5 хиляди евро на ден.

Седмица преди това Васил Маргаритов, директор на Управляващия орган на оперативната програма към министерството, увери, че  парите за водния сектор по оперативна програма "Околна среда" няма да бъдат блокирани.

В края на февруари Европейската комисията изпрати писмо, с което спря евросредства за страната ни. Причината беше неуредената собственост на ВиК мрежата. По проблема продължават да спорят МИОСВ и Министерство на регионалното развитие.

В коментара си министър Чакъров подчерта още, че не отрича необходимостта от структуриране на управлението на ВиК сектора по най-правилния начин и че сега трябва най-бързо да се намери работещо решение, така че изпълнението на Оперативната програма „Околна среда" да продължи.