Над 50 хиляди души се подписаха в интернет и близо 5 хиляди на хартия в националната петиция на международната природозащитна организация WWF за запазването на българските гори.

Кампанията започна в средата на октомври месец миналата година и настоява за промени в Закона за горите, които да ограничават корупцията и незаконните сечи и за опазване на най-старите естествени гори, които сега не са защитени.

Освен това се настоява и за сертифицане на горите в България по международната система FSC, приета в над 90 държави, припомнят от WWF.

Кампанията има за цел да промени и нагласите, че гората е само източник на дървесина, след като тя опазва водата, която пием, пречиства въздуха, спира ерозията и свлачищата.
Гората дава убежище на 43 световно застрашени вида растения и животни, ограничава промените в климата. а също така е източник на вода, въздух, дом за много редки растения и животни и място за отдих и почивка.

Според 73,6% от българите изсичането и унищожаването на горите е най-сериозният проблем на българската природа и околна среда.
77,3% пък заявяват, че държавата не прави достатъчно за опазването на българските гори от изчезване, показват данните от националното проучване на "Алфа рисърч".

Всеки желаещ може все още да се включи в петицията в интернет на адрес: http://wwf.bg.

Подписите ще бъдат внесени при министър председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.