54% от българите се определят като хубави, а 72% от тях твърдят, че са доволни от себе си. 

Данните са от провокативно изследване на "Галъп интернешънъл" за самочувствието, красотата и ценностите.

Изводите от проучването са представени по време на дискусията "Такава, каквато съм" от серията разговори "Жени. Технологии. Време", която се случва заедно с Женския форум за идеи.

60% от участниците в проучването смятат, че за красивите всичко е по-лесно.

Една трета от българите се съгласяват с твърдението, че по-богатите хора изглеждат и по-красиви, но две трети го отричат. 22% пък смятат, че хората с повече власт изглеждат по-красиви. 68% обаче са на обратното мнение, останалите не могат да преценят.

Интелектът привлича (72% от запитаните смятат така; сред висшистите процентът е по-висок), добротата приобщава (според 82% от българите). Увереността краси (79%). Артистичността е секси, мислят повече от половината от запитаните.

Според респондентите днес все повече по красотата посрещат и по ума изпращат.

Фитнесът става все по-важен (близо една трета даже смятат, че е задължителен), телесният "ъпгрейд" също; че и голотата (70% се съгласяват, че дрехите днес са прекалено разголени).

Даже 57% признават, че днес май е по-важно как изглеждаш, а не колко си умен. 58% казват, че за красивите хора всичко изглежда по-лесно.

86% от българите смятат, че щастливите хора изглеждат добре. 57% припомнят, че "стандартните" стандарти за красота носят и травми.

Снимка 486067

Източник: "Галъп интернешънъл"

Според 87% от респондентите всеки има право да изглежда, както пожелае.  Само 23% се съгласяват, че русите хора са по-принцип по-хубави.

Оказва се още, че 58% от хората у нас си признават, че се съобразяват с общественото мнение. Жените и по-възрастните тук са повече. Логично, те са повече и в употребата на средства за разкрасяване - 56% от жените казват, че редовно употребяват козметични продукти. Процентът при мъжете е 36%.

Когато става дума за самоопределението "хубав", мъжете обаче почти се изравняват с жените. 55% от българките смятат за себе си за хубави и почти толкова - 53% - от българските мъже. Водещ критерий остава възрастта.

72% от българите пък са доволни от себе си. Близо две към едно казват "не всичко ми е наред". Но пък цели 78% казват, че са в мир със себе си.

Повече млади вярват, че всичко е наред. Но пък повече в мир със себе си са възрастните - обичайното възрастово разделение на оптимизъм и мъдрост.

При покупката на козметика 14% казват, че предпочитат тази с натурални и органични съставки от природата.

Снимка 486068

Източник: "Галъп интернешънъл"

Според изследването 18% определят Анджелина Джоли като най-красивата жена и 16% определят Ален Делон като най-красивия мъж. В класацията по красота Невена Коканова е подкрепена от 15% от българите, Стефан Данаил също има този процент одобрение за най-красив мъж.

Невена Коканова и София Лорен са идоли на най-възрастните. Анджелина Джоли на най-младите. При мъжете Стефан Данаилов и Ален Делон са любимци на по-възрастното поколение, а на най-младото - Брад Пит.