Над 600 машини обработват пътните настилки в страната, съобщават от АПИ.

Националният институт по метеорология и хидрология определи жълт код в областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Смолян, където се очакват снеговалежи и образуване на снежна покривка между 5-10 см.

В областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали се очакват валежи от дъжд, които в края на деня ще преминат в сняг и ще се образува снежна покривка до 7 см.

АПИ: Магистралите трябва да са изчистени до 2 часа след спиране на снеговалежа

АПИ: Магистралите трябва да са изчистени до 2 часа след спиране на снеговалежа

Техническите изисквания при почистването в неделя са спазени, твърдят те

Агенция "Пътна инфраструктура" съветва шофьорите на камиони и автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да спазват дистанция и указанията на контролните органи.

От Агенцията обясняват, че блокирането на движението е заради автомобили, които не са подготвени за зимни условия. Това затруднява почистването и пътуването на останалите шофьори. 

Възможно е да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.