Министърът на околната среда и водите Нено Димов отчете 60% намаление на превишенията на замърсяване на въздуха в страната за период от 8 години - от 2011 до 2018 година. Това показвали данни от станциите, които правят мониторнинг на чистотата на въздуха у нас.

Димов заяви това по време на официалното откриване на второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха - SOFAIR, съобщи БНТ.

Спрямо изнесените данни през 2011 година само в 9 от тези станции са били постигнати средноденонощните превишения на годишна база, което е 75% непостигане на нормите.
През 2018 г. 29 станции показват постигане на нормите, което е 75% за 8 години. Това е резултат от -75 до + 75 %, което е забележително, възхитен е Димов.

Министърът припомни, че България е била осъдена от съда на ЕС за 28 града през 2017 заради мръсния въздух.

"По предварителни данни 9 града вече са извън този списък, защото покриват изискванията. В края на този месец се очаква да излязат окончателните резултати", обясни министърът.

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух
Обновена

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

В София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна са надвишавани нормите

В София - през последните 3 години някои от 5-те столични станции отчитали "драматично подобрение" на показателите през зимния сезон. "Ако станцията в Дружба през отоплителен сезон 2015/2016 е имала 68 превишения, то през 2018/2019 те са 16. Станцията в Младост отчита намаления от 46 на 32", обобщи Димов.

"Основният приоритет на МОСВ за моя мандат е качеството на атмосферния въздух. Неслучайно въздухът, защото той е един от най-съществените проблеми на околната среда, който не е толкова проблем на околната среда - той е проблем на градската среда, който засяга здравето на гражданите. Той обхваща цял един спектър, покриващ манталитета на една държава", допълни екоминистърът.

Той определи проблемът с качеството на въздуха като проблем на бедността. Икономическото развитие било пряко свързано с качеството на въздуха. Затова и правителството работило за повишаване на доходите на населението.

"Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността. Той е концентриран там, където живеят хора, които нямат достатъчно възможности. Затова приоритетът на правителството за повишение на доходите е пряко свързан с подобряване качеството на въздуха. Това води като цяло до опазване на околната среда", коментира Димов и допълни, че Столична община ще получи над 44 млн. лв., които ще бъдат инвестирани в домакинствата с оглед подобряване на околната среда. Това щяло да стане и на още 5 места в страната.

Онлайн карта прогнозира замърсяването на въздуха в София

Онлайн карта прогнозира замърсяването на въздуха в София

Прогнозите се правят със сложен алгоритъм по исторически и реални данни

На форума присъстваше и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя изнесе данните, че в рамките на една година 10% от столичани оставят автомобилите си в дните, в които се регистрират превишени стойности на замърсяване. Други 20% пък били готови на тази крачка. Това от своя страна създавало "огромен потенциал за съучастие" между граждани и институции в битката срещу мръсния въздух.
"От нас зависи да привличаме все повече хора към малките, но всекидневни стъпки към преодоляване и ликвидиране на замърсяването", заяви кметицата.

МОСВ се хвали с по-чист въздух, ЕК ни поставя на дъното

МОСВ се хвали с по-чист въздух, ЕК ни поставя на дъното

България е постигнала известен напредък с приемане на закони, но без резултати

News.bg припомня, че само преди седмица излезе докладът за изпълнение на политиките на ЕС в областта на околната среда на Европейската комисия (ЕК).

ЕК наистина констатира "известен напредък" в изпълнението на мерките у нас, насочени към замърсяването на въздуха.
Напредъкът обаче е ограничен до приемането на правни актове, като до момента не се съобщава за наличието на практическо изпълнение, констатира ЕК.

"България продължава да е сред държавите членки с най-много смъртни случаи, дължащи се на замърсяването, с най-голям брой загубени години живот, свързани със замърсяването на въздуха, и с най-голямо излагане на градското население на микрочастици", пише в доклада на ЕК.

Димов отново обжалва делото за екооценка на Пирин

Димов отново обжалва делото за екооценка на Пирин

Димов поставя МОСВ в парадокс - ведомството играе срещу природата в България