За последните 10 г. няма промяна в статистиката за застраховане на жилища, каза пред БНТ Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

При автомобилите хората застраховат с приоритет - не само "Гражданска отговорност", но и "Автокаско", не така е при недвижимите имоти - къщи, апартаменти, стана ясно от думите му.

Още колички и лопати търсят в наводнените села

Още колички и лопати търсят в наводнените села

На едни места възстановяват електричеството, на други места още изпомпват вода

Според Велев 6 - 7% от имотите на физически лица се застраховат, което е изключително нисък процент, имайки предвид, че голяма част от хората живеят в собствени жилища. Би трябвало интересът да е по-голям, смята застрахователят.

Според него истинската причина за ниския интерес към жилищното застраховане основно е в стандарта на живот, в повечето случаи хората си казват "Няма да се случи на мен".

Велев разясни, че има и евтини варианти за имуществено застраховане, но и по-оптимални варианти. Най-общо казано тръгват от цени от порядъка на 25 - 35 лв. на година. Ако пазарната оценка на имота е 100 000 евро например, цената на застраховката би била около 400 лв. годишно, каза още Костадин Велев.