Вицепремиерът Калина Константинова е разпоредила всякакви възможни проверки на различните контролни органи и държавни институции по отношение "Български пощи" още с встъпването си като принципал на дружеството. Това заяви в студиото на БНТ новият изпълнителен директор на пощите Богдан Теофанидис.

Той изказа благодарност към служителите на пощите, които са продължили работа въпреки проблемите, след безпрецедентната кибератака срещу дружеството.

"Припознах се в мисията да реанимираме "Български пощи". Искам да благодаря на тези хора, които работят, въпреки това изключително ниско заплащане, за каузата за "Български пощи", заяви Богдан Теофанидис. 

В рамките на същото предаване  че в дружеството средната заплата е 810 лв, а много хора работят на трудови договори с намалено работно време - по 2 и по 4 часа, които взимат наистина много малки възнаграждения.

Основна цел на новото ръководство е финансовата стабилност на дружеството, като първо ще се изплатят онези 30 процента, които дружеството дължи на служителите си. Оттам насетне при първа възможност, когато идват приходи, те ще бъдат насочени към кредиторите и към служителите", каза изпълнителният директор.

Той подчерта, че дружеството от години е недофинансирано. Между 2011 и 2020 г. правителството се е разплащало за универсалната пощенска услуга с две години закъснение. Едва от началото на 2020 г започва да работи механизъм, по който се плаща авансово на пощите. Всичко дължимо до този момент обаче е разсрочено за плащане в продължение на 5 години - до 2025 г.

Според него сега се работи за изясняване на фактологията около кибератаката срещу "Български пощи" и възстановяването на услугите за обществото. Той отказа да се ангажира с мнение относно това кой стои зад атаката, но уточни, че се доверява на експертите ни.

"Мисля, че тази хакерска атака като време е избрана да внесе максимално напрежение в обществото - точно покрай великденските добавки, при една от най-уязвимите групи - пенсионерите. Достигна до мен (информация) и че самата реакция в "Български пощи" може би не е била най-добрата, имало е някакво забавяне", каза Теофанидис.

Директорът на "Български пощи каза, че и през следващия месец пенсиите ще се изплащат от хартиени носители, което означава, че това отново ще е възможно само в клоновете по постоянен адрес на пенсионерите. Той ги призова клиентите "да не се струпват сутрин и в първия ден от изплащането на пенсиите и да разпределят времето си през деня, за да не се получава излишно напрежение."

От години бутали "Български пощи" към фалит заради апетитни имоти

От години бутали "Български пощи" към фалит заради апетитни имоти

Заплатите на служителите са изплатени на 70%, призна новият шеф на дружеството