Ситуацията около замърсяването от "Нова Каховка", което изтече в Черно море, не е повод за тревога. Засега няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие, а българите са свободни да се къпят в морето на воля, като те ще бъдат информирани незабавно в случай на промяна на съответните индикатори. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов в студиото на "Лице в лице" на бтв.

Попитан за това какво се прави за предоговраянето на Плана за Възтановяване и устойчивост заради въглищните централи у нас, министърът заяви, че всеки се опитва да избегне преговорите относно въглеродната неутралност. Той отбеляза, че реалното намаляване на емисиите от въглищния сектор се случва с по-висока скорост от задължителния ни ангажимент. Въпреки че беше поставена целта да се намалят емисиите с 40%, ние успяваме да постигнем още по-големи прогреси. Това се дължи на конкуренцията в електроенергийния пазар, която намалява производството на енергия от въглища. Прогнозира се, че до 2026 година, България ще надвиши поставените й процентни цели.

Той засегна и темата със строителството в планините и каза, че това е негов личен приоритет. "Грозното мегастроителство в планините е едно безобразие.''Екоминистърът визира изграждането на огромен кръст върху стоманобетонен пилон на Рожен и отсече: "Да се строи по билото на планината е комплекс за национална малоценност."

Юлиян Попов успокои гражданите на София, че ведомството му ще направи нещо за разрешаването на проблемите на Витоша, но не уточни какво точно.

Няма замърсяване по българското Черноморие след взрива на язовир Каховка, уверяват от МС

Няма замърсяване по българското Черноморие след взрива на язовир Каховка, уверяват от МС

Всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите