Председателят на Сдружението на общинските болници д - р Неделчо Тотев обясни пред БНР, че има изпратена декларация до Надзорния съвет на НЗОК да бъде изплатена надлимитната дейност на общинските болници за лечението на пациенти за 2015 г., 2016 г. и 2017 г.

"Нашата цел не е да деструктираме и да създаваме проблем на държавата, защото и без това парите са малко. Нашата цел е да спестим точно тези лихви от просрочия, да спестим адвокатски хонорари, които не са никак малки. Ако декларацията не доведе до резултат, може би всички биха тръгнали да завеждат дела или да си депозират оставки - така системата ще се деструктира", обясни той.

Ананиев уверява, че няма да закрива болници

Ананиев уверява, че няма да закрива болници

Ако все пак се стигне до закриване, то няма да бъде стихийно

Според него тези пари биха решили проблемите донякъде. За цялостно решение на проблема обаче не може да се говори.

Медицинските сестри са получили увеличение на заплатите от допълнителните средства, отпуснати от правителството, но не в очаквания обем, обясни д-р Тотев и добави: "Заплатите бяха основното нещо, което трябваше да пипнем, но пипайки ги, винаги се съобразяваме с това, което ти виси като просрочие. Имаме изпълнителни листове, при някои болници има подписани споразумения за разсрочка. Всичко това, освен че трупа лихви, в един момент има и откази на фирми да доставят договореното, а оттам насетне се блокира работата на болницата".

Медицинските сестри разпънаха палатка пред Народното събрание

Медицинските сестри разпънаха палатка пред Народното събрание

"Ще посрещаме депутатите всеки ден тук"