Демонстрационите центрове на Националното ТОЛ управление започват информационна кампания за превозвачите, които ще ползват новата системата за таксуване. На среща в Асеновград днес беше представен тол калкултора и възможностите за издаването на маршрутна карта, съобщи БНТ.

Членове на камарата на автобусните превозвачи от Асеновград първи изпробваха как работи платформата. Консултанти им показаха как да пресмятат, колко ще им струва пътуването с ТОЛ такса измерено във време и пари.

Проф. Олег Иванов, член на УС на АПИ обяснява, че тол калкулаторът е инструмент, който дава възможност да се изчисли необходимата такса без да се закупува ТОЛ продукт.

По думите му програмата е удобна за планиране на бизнеса на превозвачи, които имат фиксирани маршрути. С помощта на софтуера всеки може да направи виртуално пътуване, да види каква е цената, която трябва да плати, и да си направи бързо сметка за ефективността.

Започват реалните тестове на тол системата

Започват реалните тестове на тол системата

Реални суми все още няма да се начисляват

Все още превозвачите плащат винетки дори за резервните автобуси, които се използват само, ако възникне проблем. За това са готови да участват в дискусии за подобряване и оптимизиране на ТОЛ системата. Очакванията са тя да генерира между 800 милиона и 1 млрд. лева приходи в държавната хазна.

В демонстрационните центрове в София, Пловдив, Варна и Русе вече може да се тества и закупуването на маршрутни карти. Заявката може да се направи от терминал за самообслужване през сайта на електронната система БГТОЛ, от мобилното приложение и от гише.

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

Участъците не са в добро състояние