КНСБ и омбудсманът Мая Манолова внесоха в НС законодателни мерки срещу експлоатацията на труд и модерното робство в 21 век.

"Ежедневно сме залети от жалби срещу работодатели, които не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняват своите социални ангажименти", обяви общественият защитник. "Налага се ежедневно да гасим пожари", изтъкна тя.

Манолова влиза в битка със съвременно робство: некоректните работодатели

Манолова влиза в битка със съвременно робство: некоректните работодатели

Омбудсманът предлага законови промени

Над 20 казуса са причината за тези промени. За пример Манолова даде Бобов дол, Варна, София, Дупница и други. Това са случаи на експлоатация, на "модерно робство", работникът работи безплатно, не му се плаща, а семействата им гладуват, категорична е Манолова.

"Част от тези случаи са вбесяващи, няколко пъти съм била на място, споделям гнева и отчаянието на работниците", сподели омбудсманът. С КНСБ предлагат да се забрани продажбата на фирми на клошари, да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници.

"Предлагаме да се даде възможност на работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност", обясни Мая Манолова.

КНСБ иска реакция на държавата заради неизплатени заплати

КНСБ иска реакция на държавата заради неизплатени заплати

Никой не знаел каква е точната сума

Според нея трябва да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките да участват в обществени поръчки.

Омбудсманът и КНСБ искат да се разширят правомощията на Инспекцията по труда.