Омбудсманът Диана Ковачева настоява КЕВР да публикува на сайта си резултатите от наскоро приключилата извънредна проверка на "Топлофикация София", в която трябваше да бъдат проверени изравнителните сметки на столичани.

Припомняме, че на 25 август тази година омбудсманът поиска от регулатора да извърши проверка на топлофикационното дружество във връзка с възстановяването на надвзетите суми вследствие поевтиняването на природния газ със задна дата и проблемите, породени от изравнителните сметки за отоплителен сезон 2019-2020 г. Поводът беше, че в институцията на обществения защитник постъпиха стотици жалби на граждани от получените сметки.

"Топлофикация" - София е изрядна

"Топлофикация" - София е изрядна

Това показват резултатите от проверките на КЕВР и Министерството на енергетиката

"По информация от медии, публикувана на 05.11.2020 г., става ясно, че разпоредената от Вас извънредна проверка е приключила, като Комисията за енергийно и водно регулиране не е установила нарушения на нормативните изисквания от страна на топлофикационното дружество", пише омбудсманът.

В препоръката си Диана Ковачева обръща внимание, че преди седмица е изтекъл и законоустановеният срок - 31 октомври 2020 г., в който КЕВР трябваше да представи в Народното събрание подробна информация за възстановените суми вследствие ретроактивното намаление на цената на природния газ.

"Към момента няма информация от страна на регулатора дали това задължение е изпълнено, което смятам за съществен пропуск", подчертава омбудсманът и в заключение настоява двата доклада - от извънредната проверка на "Топлофикация София" ЕАД и до Народното събрание, да бъдат публикувани на сайта на КЕВР.

Омбудсманът иска извънредна проверка на "Топлофикация София"

Омбудсманът иска извънредна проверка на "Топлофикация София"

Заради изравнителните сметки за парно

Припомняме, че вчера стана ясно, че "Топлофикация София" е изрядна след направените проверки от КЕВР и Министерство на енергетиката. Те уточняват, че няма констатирани нарушения.