От днес е започнало изплащането на парите на хора с изтекъл срок на решения на ТЕЛК, които не са успели да се преосвидетелстват поради забавяне на медицинската експертиза.

Социалните плащания от Агенцията за социално подпомагане се възобновяват служебно по списъци, предоставяни от Министерството на здравеопазването. Припомняме, че първоначално бе обявено, че срокът е до 15 март.

На 15 март на 1 142 души е изплатена финансова подкрепа за над 212 000 лева. В началото на следващата седмица, на база допълнително обработени данни, ще стартират плащания за още 2 184 души за над 504 000 лева.

Възстановяват служебно изплащането на пенсиите на хора с изтекъл ТЕЛК

Възстановяват служебно изплащането на пенсиите на хора с изтекъл ТЕЛК

Това ще се случи през месец март

От АСП напомнят, че право на служебно възобновяване имат хората, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване преди изтичане на срока на експертното им решение и не са успели да се явят на ТЕЛК навреме поради забавяне в медицинската експертиза.

Преди месец след многобройни сигнали до институцията, омбудсманът сигнализира, че след последните промени в Закона за хората с увреждания в сила от 25 януари т. г. е възникнал хаос и реално много инвалидни пенсии не се изплащат.

Омбудсманът сигнализира за забавени пенсии на хора с увреждания

Омбудсманът сигнализира за забавени пенсии на хора с увреждания

Заради хаос след законовите промени по отношение на медицинската експертиза

Преди дни Националният осигурителен институт съобщи, че продължава поетапно да изплаща възстановени пенсии за инвалидност, наследствени пенсии и/или добавки за чужда помощ по експертни решения с изтекъл срок и със забава в медицинската експертиза за преосвидетелстване. До момента са възобновени плащанията на над 4200 души. Списъците с правоимащите постъпват периодично от Министерството на здравеопазването и след технологичната им обработка поетапно ще се извършват извънредни плащания.