Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел проведоха среща с Вселенския патриарх Вартоломей, който се намира в България за погребението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На срещата, която се проведе в деня на траур, беше изразена благодарност към Вселенския патриарх за присъствието му в страната по този тъжен повод, съобщи Правителствената информационна служба.

Министър-председателят Денков подчерта високата оценка за присъствието на Вартоломей, вицепремиерът Мария Габриел заяви, че патриарх Неофит винаги ще остане в сърцата на българите, защото олицетворява християнските ценности. 

В хода на разговора Вселенският патриарх подчерта позитивните отношения между държавата и църквата в България, които са от съществено значение за добруването на българските граждани. Мирът, единството и сътрудничеството бяха посланието, около което се обединиха всички на срещата, обобщава Правителствената информационна служба.

В разговора се обсъди и значението на християнските ценности, културният обмен, както и засилената подкрепа на българското правителство за българската общност в Истанбул. Друг акцент в разговора беше руската агресия срещу Украйна и изразяването на съболезнования за невинните жертви и разрушенията, които предизвика.

От Президентството информираха, че поради забавянето в програмата на траурната церемония в памет на Негово Светейшество Неофит срещата между държавния глава Румен Радев и Вселенския патриарх Вартоломей бе отменена.

Деликатен момент момент днес бе присъствието на украинската църква на опелото на Патриарх Неофит, която все още не е призната от Българската православна църква. Сред дошлите да почетат патриарх Неофит е митрополит Епифаний от православната църква (ПЦУ) в Украйна. Именно Вселеннският патриарх Вартоломей направи много за предоставяне на автокефалия на ПЦУ, което доведе до разрив на отношенията между Вселенската и Московската патриаршия. 

Епископ Христо Пройков за патриарх Неофит: С песен ще го запомня

Епископ Христо Пройков за патриарх Неофит: С песен ще го запомня

Той е познавал патриарха още от годините преди да стане монах