Експерти към Министерството на земеделието и храните препоръчват по-малко свине в дворовете заради разпространението. 

По тази причина от ведомството напомнят, че трябва да се обърне внимание за изпълнение на програмата за намаляване на плътността на популациите от диви свине.

Съгласно заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева плътността на популацията от диви свине в 20 километровата зона на заразените региони следва да се доведе до 0.3 екземпляра/100 хектара, а в не заразените - до 0.5 екземпляра/100 хектара.

От министерството уточняват, че отстрелът на диви свине през този период може да доведе до увеличение предаването и да улесни географското разпространение на вируса, затова задължително трябва да се прилага само подборен лов, лов с капани или отстрел от чекала. Забранява се груповия лов с гонки на дивите свине.

Железни мерки и военно положение искат свиневъди

Железни мерки и военно положение искат свиневъди

Настояват за незабавно намесване на държавата за решаване на проблема

За да се предпази едрото промишлено свиневъдство у нас, е необходимо да се оставят 20 км свободни от домашни прасета зони около тях. За това областните управители в най-кратък срок следва да издадат съответните разпореждания по какъв начин да се депопулират домашните свине в тези региони.

Прогнозата за хода на епизоотията през тази година за Европа е неблагоприятна, като съществува висок риск от поява на болестта във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни.

ЦОРХВ оценява, че рискът да се разпространи АЧС в България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области, като много висок.

От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването и при всички случаи на съмнения за болни или умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно пред официалните ветеринарни власти.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия

Гарантират, че евтаназията на прасетата е с намалени страдания

За повишаване осведомеността на стопаните в засегнатите зони от АЧС следва да се повиши разяснителната работа на ветеринарните специалисти по места, като се обяснят мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта.

Съгласно разписаните мерки всички свине в 3 км. зона следва да бъдат убити по хуманен начин с цел предотвратяване разпространението на вируса. Междувременно от всички свине се вземат проби за изследване на вируса. Целта на пробите е да се установи действителното разпространение на болестта.

От министерството посочват още, че заради ролята на човешкия фактор в разпространението на болестта, трябва да се повиши осведомеността на всички лица, вероятно имали контакт с заразени домашни или диви свине.

Чумата по свинете стигна Русе

Чумата по свинете стигна Русе

Регистрирано е и ново огнище в област Плевен

На граничните пунктове трябва да има указателни информационни табели за опасността от пренасяне на АЧС и да се раздават листовки на всички преминаващи границата пътници.

В листовките следва да има информация за наказанието, което всеки нарушител ще понесе. На ГККП да се поставят контейнери за унищожаване на иззетите и нерегламентирано пренасяни хранителни продукти от животински произход, а всички превозни средства да преминават щателна дезинфекционна обработка.

Припомняме, че по-рано днес свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

Вчера страна ясно, че БАБХ е открила африканска чума в домашно стопанство в Мизия.

По-рано вчера пък започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Чумата по свинете - като бомба със закъснител

Чумата по свинете - като бомба със закъснител

Огнищата на болестта у нас вече са 12