1946 дребни преживни животни са унищожени в село Воден и село Кости. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов за заразата по животните в ямболско.

Умъртвяват 1 300 овце и кози в Ямболско при засилена полицейска охрана

Умъртвяват 1 300 овце и кози в Ямболско при засилена полицейска охрана

Комисия на SANTE идва в България на инспекция

Остават ограниченията за търговия в общините Болярово и Елхово в област Ямбол, Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол.

БАБХ незабавно предприе необходимите мерки за контрол и контролиране на заболяването, посочи той. Определена е 3 километрова предпазна зона и 10 километрова наблюдавана зона около засегнатите населени места. Взети са проби за лабораторен анализ от всички обекти с дребни преживни животни, посочи ресорният министър.

Все още не е установен източникът на инфекцията на чумата по животните. Чумата по дребните преживни животни е вирусно заболяване по овцете и козите, но не е опасно за хората, стана ясно още от думите му. Болестта се предава основно чрез пряк контакт на животните.

Иван Станков: Хората желаят животните си, това е животът им

Иван Станков: Хората желаят животните си, това е животът им

България няма държавна аграрна политика и всеки прави каквото си иска

Искането на протестиращите животновъди е неизпълнимо, отсече земеделският министър. Те искали 25 милиона лева, които държавата нямало как да отпусне. Не смятаме, че това е реалистично от гледна точка на себестойност и пазарни цени, коментира той. Водихме двучасов разговор по исканията им, направихме отстъпки от гледна точка на de minimis, както и изчисления, за да видим какви резерви можем да отделим от бюджета на министерството, каза Порожанов.

Припомняме, животновъди излязоха на безсрочен протест срещу умъртвяването на дребния добитък. Преди ден животновъдни от ямболско блокираха пътя към няколко села, за да не допуснат ветеринарите да евтаназират животните. Причината за това са откритите огнища на чума по овцете в района.