Десетки интелектуалци, журналисти и любители на карикатурите се събраха на протест в защита свободата на словото и четката в емблематичната столична градинка „Кристал”.

Организацията идва от социалната мрежа „Фейсбук”. Поводът за недоволството са заличените карикатури на художника Чавдар Николов в сайтовете на "Нова броудкастинг груп" и "Нет Инфо" след излъчването на видеото "Свинска опашка vs Конска опашка", осмиваща премиера Бойко Борисов за позицията му за ловците на мигранти по границата с Турция.

Защо свалиха карикатурата на премиера, чудят се журналисти

Защо свалиха карикатурата на премиера, чудят се журналисти

Цензура или автоцензура е действието

Самият Чавдар Николов благодари за подкрепата. „Направо съм изненадан, трогнат и очарован, поклон на всички, които застанаха зад мен и ме подкрепиха, поклон на хората в интернет пространството, поклон на колегите журналисти от Нова, които ме подкрепиха, поклон за карикатуристите, които ме подкрепиха”, заяви Николов.

Той бе категоричен, че няма нито една негова карикатура, която да е сменила министър или дори шеф на агенция.

„Пътят към „Аушвиц” започва с подтискане свободата на словото” са думите на интелектуалеца Иван Кулеков, който не присъства на протеста, тъй като е в Полша, но посланието му за протеста бе споделено и от Чавдар Николов.

Според Роберт Леви със свалянето творчеството на Чавдар Николов и от интернет сме били върнати във времето на френския крал Филип. „Тогава за първи път карикатуристи са дадени под съд и е имало цензура върху карикатурата”, заяви Леви.

„Не знам доколко това е официална цензура, по-съм склонен да мисля, че това е по-страшният вариант – някой да се самоцензурира”. Той бе категоричен, че причината е проста – нежеланието на телевизията да бъде в конфликт с властта.

„Добрата журналистика, обаче винаги е в конфликт с властта”, заяви Леви.

Припомняме, вчера в специално изявление изпълнителният директор на медийната група Дидие Щосел, към която принадлежи Нова телевизия, поднесе извиненията си и пое отговорността за решението.