Протести срещу насилието над жени у нас бяха организирани тази вечер в София и Варна с искане за реални мерки срещу агресията, съобщи bTV.

Към протеста са се присъединили и близките на малката Никол и майка й Дарина, които бяха убити от бащата на детето след месеци тормоз преди няколко седмици в кв."Надежда".

Българи зад граница също се събрали и пред мисиите ни в Лондон, Берлин, Букурещ, Прага и други.

От началото на годината в България близо 30 жени са били убити от партньорите си.

Онлайн платформа помага на жените, жертви на насилие

Онлайн платформа помага на жените, жертви на насилие

Новите технологии помагат на жените да не мълчат за насилието, коментира Мария Габриел

Българският фонд за жените постави 10 искания към властите. Те настояват за провеждане на проучвания за причините и размера на проблема с насилието над жени, създаване на обща база данни в МВР за жертвите и извършителите. 

От фонда отбелязват нуждата от въвеждане на образователни програми за превенция и специализирани обучения за психолози, полицаи, социални и медицински работници.

Насилието срещу жени и деца не е частен проблем, а засяга цялото обществото

Насилието срещу жени и деца не е частен проблем, а засяга цялото обществото

2017 година са подадени над 1200 сигнала за случаи на насилие, коментира зам.-министър Росица Димитрова

Сред исканията са също и създаване на мрежа от кризисни центрове за настаняване на пострадалите от насилие, програми за работа с извършителите, както и създаване на Национален съвет за борба с насилието към Министерски съвет.

От сдружението определят законопроекта на ГЕРБ срещу домашното насилие като "безспорно нужен, но напълно безполезен, ако не е част от широка рамка за преодоляване на домашното насилие".