Реформа на системата за инвалидност, а не само повече правомощия на Националния осигурителен институт да изпраща на повторен преглед при съмнения. За това настояха работодатели и синдикати на тристранката днес, съобщават от "24 часа".

Социалните партньори разгледаха предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване на ВМРО, коиго предвиждат решенията на ТЕЛК да се обжалват от НОИ пред административния съд. Освен това се дава възможност НОИ да праща хора с увреждания на допълнителни прегледи.

Единствено социалното министерство обаче подкрепи тези идеи, докато Министерството на здравеопазването и НОИ са с отрицателни становища.

Според социалния министър Деница Сачева предложените промени решенията на ТЕЛК да се обжалват пред административния съд и лицата да се насочват на повторен преглед, ще доведе до по-обективна оценка.

От своя страна председателят на АИКБ Васил Велев напомни, че от години работодателите сигнализират за злоупотреби. Ние сме единствената бивша социалистическа страна, която не е реформирала системата си, подчерта той. Според Велев е време за пълна реформа, за да се пресекат измамите.

По-справедлива оценка при ТЕЛК и НЕЛК за хората иска омбусманът

По-справедлива оценка при ТЕЛК и НЕЛК за хората иска омбусманът

Диана Ковачева препоръча забързване за контролиращата система за ТЕЛК и НЕЛК

От КРИБ пък разкритикуваха липсата на финансов отчет и също се въздържаха от подкрепа.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" напомни, че преди година и половина е имало реформа, която е орязала процентите на хората с увреждания. Тя цитира анализ на НОИ за инвалидните пенсии между 2010 г. и 2016 г. За периода са издадени около 1 млн. решения, като голяма част от тях са повторни. 1,08% от тях са обжалвани, а едва 0,26% от всички решения са оставили хората без пенсии. По нейни думи реформи са необходими, но не и за сметка на правата на хората.

От КНСБ изразиха мнение, че НОИ трябва да има повече правомощия и контролни функции. Припомниха, че са правени опити за реформи във времето, но всеки път крайната дума била на трудовите, а не на медицинските власти.

Ася Гонева обясни, че от КНСБ са се въздържали да подкрепят текстовете заради липсата на няма механизъм, по който НОИ да иска повторна оценка.

ВАС окончателно отмени текстове от методиката за определяне на ТЕЛК

ВАС окончателно отмени текстове от методиката за определяне на ТЕЛК

Не е посочена причината за промените