В йерархията на духа и културата първенци не са политиците, а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде всяко будно българско дете.

Това обяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

По традиция от Националния археологически музей тръгна шествие, поведено от държавния глава. Хиляди граждани се събраха в центъра на столицата. Шествието стигна до паметника на Св. Св. Кирил и Методий, където Румен Радев произнесе слово.

Заветът на предците ни - към  светли бъднини върви!

Заветът на предците ни - към светли бъднини върви!

България чества най-светлия си празник...

"Всички ние имаме една Родина - България", посочи президентът. Той отбеляза, че съдбата отвежда мнозина далеч от нея, но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде.

Радев перифразира Апостола и подчерта,че думите са в нас и ние сме в думите, те нас обръщат и ние тях обръщаме. "Тази незрима Родина, която отнасяме, е българският език", посочи Радев и допълни, че той е нашата щастлива орис по рождение.

По думите му, в тежки времена езикът е червената нишка към свободата. Езикът ни вдъхновява и утешава. Езикът страда от правописа ни, от речника му се губят важните думи, страда граматиката.

Снимка 295513

Източник: БГНЕС

"Като в запустял дом, в него се заселват неканени чуждици", изтъкна Радев. Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине.

"Той ще надживее невежеството и експериментите на неразумните юроди, които не умеят да боравят с думите му", каза още държавният глава.

По думите му, винаги ще има милиони хора, които ще пишат и дишат с ритъма на българския език.

24 май е рожденият ден на българите, на духа ни, обяви Антон Дончев

24 май е рожденият ден на българите, на духа ни, обяви Антон Дончев

Нашата писменост е майка на нашия български дух

"Светът се променя. България днес се простира на 5 континента, защото наши сънародници са отнесли със себе си частица от тази незрима Родина", коментира Радев, допълвайки, че езикът е нишката, по която те винаги могат да намерят пътя към своя дом.

Президентът заключи, че думите са нашият общ капитал. "Точната дума понякога се затрива като загубен ключ, но откриеш ли я - отваря врати", подчерта Радев.

В честването на 24 май участваха и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, патриарх Неофит, ръководството на МОН, кметът на София Йорданка Фандъкова и политици.

Йорданка Фандъкова изрази съболезнования и съпричастност към близките на жертвите от атентата в Манчестър.

Столичният кмет се обърна към децата, които сега се учат да пишат букви и да сричат, и посочи, че са призвани да пазят словото. "С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да ни има като народ с несломим дух", заяви столичният градоначалник.

"Радвам се, че сега образованието е изведено като национален приоритет", каза още Фандъкова.

Хорът на Националното музикално училище изпълни "Върви, народе възродени". Деца от 22 СУ "Г. С. Раковски" рецитираха стихотворението "Аз съм българче". В небето полетяха балони в цветовете на националния трибагреник и с прикрепени букви от българската азбука, които бяха пуснати от ученици.

Снимка 295514

Източник: БГНЕС