Към футбола има свръхочакване на нацията да носи поводи за национална гордост. В момента нацията ни се справя доста прилично, а представянето на националния отбор драматично изостава. Така социалният антрополог Харалан Александров коментира пред БНТ последните футболни събития у нас - загубата на България с нула на шест от Англия и последвалия расистки скандал.

Александров определи случилото се като "ехо ефект".

"Вижда се едно доста примитивно поведение на развихрили се лумпени, което няма как да не ни накара да се чувстваме зле и да се засрамим", заяви той.

Според социолога обаче самото британско общество, което той определи като "възпалено", имало нужда да търси доказателства за колко лоши са европейците - шанс, който родните хулигани му предложили на тепсия.

Александров посочи, че ползата от цялата история е поставянето на въпроса за расизма и за общността. По негови думи от случилото се сме успели да видим как изглежда "гетото на нашата нация".

Расизъм ли? Не - обикновено оскотяване

Расизъм ли? Не - обикновено оскотяване

След като за 30% от ходещите на училище българският език не е роден, спешно трябва да се провери за какъв процент е характерен "маймунският"

Социологът зави, че у нас има невинно расистко общество, което изобщо не си дава сметка, че е расистко.

"Ние се смятаме за толерантни, за загрижени, за добронамерени. Имаме исторически доказателства за това, с които се гордеем избирателно", обобщи той.

Припомняме, спортният министър Красен Кралев обяви, че държавата спира взаимоотношенията си с Българския футболен съюз заради мача на стадион "Васил Левски", при който България падна с 6-0 от Англия и влезе в световните медии с расистки изпълнения от страна на агитките.

Заради скандала премиерът Бойко Борисов поиска оставката на председателя на БФС Борислав Михайлов, който в крайна сметка я подаде. 

В Англия клеймят расизма на ст. Васил Левски: Отвратително, засрамени, неудачници

В Англия клеймят расизма на ст. Васил Левски: Отвратително, засрамени, неудачници

Родните расисти в крайна сметка видяха унизителна загуба на България