На протест пред Министерския съвет с трикольори и с развети черни знамена родители протестират против политиката на насилствено отнемане на деца от техните семейства. Те искат изравняване на социалните помощи на деца в приемни семейства и на сираци, отглеждани от родини. Организатори на протеста са от националната гражданска инициатива (НГИ) "Системата ни убива".

Протестът събра около 20 души, като приблизително толкова бяха и полицейските охранители.

С неразписани закони се узаконява неправомерното отнемане на деца, скандират протестиращите.

Вера Иванова от гражданската инициатива каза за news.bg, че днешният празник - Международният ден на детето - трябва да бъде за всички деца. Децата да не се разделят от семейството, категорична беше тя и настоя за промени в Закона за закрила на детето. В демонстрацията се включиха и малки деца с плакати "Наказание за съсипаното детство".

МТСП: Извеждането на дете от семейството е крайна временна мярка

МТСП: Извеждането на дете от семейството е крайна временна мярка

От социалното министерство възразяват на твърденията за отнемане на деца

Искаме еднаква финансова подкрепа за сираците, настанени в приемни семейства и на тези, които се отглеждат от роднини, каза Вера Иванова. По думите й е необходим както контрол, така и механизъм за контакт на децата с родители, изпълняващи съдебни решения.

Исканията са внесени в Министерския съвет и в парламента и ще ги отстояваме докрай. Държавата инвестира милиони в създаването на институции, имитиращи семейства, вместо да подкрепи семействата да си гледат децата. Бедността не трябва да стават причина за отнемане на деца, каза още Иванова.

Проблемите да натрупани с години и министър на детето и семейството, каквото беше предложението на Национална мрежа за децата, няма да ги реши, убедена е тя. Няма контрол върху системата и социалните работници, според Иванова. Надяваме се децата да бъдат чути, ако ли не - ще окажем натиск.

Празничен концерт и игри за децата пред НДК

Празничен концерт и игри за децата пред НДК

Конкурс за плакат…

Вера Иванова увери, че инициативата ще изчака отговора на институциите и ако не се вземат адекватни мерки, ще преминат към нови протести.

Майките на деца с увреждания се борят за промяна и искат да покажат на властимащите, че са суверен и ще поискат оставки, ако не бъдат чути.

След протеста майките се отправиха на шествие към мястото, на което точно преди година започна техния палатков лагер.

По-рано през деня от социалното министерство увериха в поредна позиция, че не отнемат деца, а извеждането на дете от семейството е крайна мярка.

Патриарх Неофит благослови децата на България за 1 юни

Патриарх Неофит благослови децата на България за 1 юни

Слушайте вашите родители и наставници, прикани той децата