Патриотично сдружение от София обнови средновековен храм край врачанското село Люти брод, съобщава БНТ.

Църквата „Свети Георги" край природния феномен Ритлите в Искърския пролом е национален паметник на културата. Тя е единствената оцеляла постройка от огромен манастирски комплекс от времето на Второто българско царство.
Реликвата обаче беше забравена, пътеките до нея обраснаха с бурени, а временният покрив пропадна.

Преди пет години Николай Маринов от София случайно попада в района и сигнализира във всички институции за рушащия се храм. Никой обаче не му отговаря.

Мъжът взима решение да помогне и създава сдружението „Историческа пробуда".

Подбудата за цялото ни начинание беше точно този храм, който тънеше в разруха, бурени, храсти. Успяхме да направим това, което беше предписано, сега стенописите са защитени и чакат бъдеща реставрация, коментира Николай Маринов.

Църквата е доизградена, поставени са врати и прозорци. Мраморни плочи показват местата на болярските гробници.

Идеята ни оттук нататък е да набираме средства, за да се изготви цялостен проект за консервация и реставрация, допълва го Христо Шумански.

Досега в реставрацията на храма са вложени над 20 хиляди лева от дарения и много доброволен труд. Нужни са обаче още средства. Затова от сдружението призовават всички родолюбиви българи да помогна, за да стане това свято място център за вътрешен и международен туризъм.