"Трябва да има достатъчно аргументи, за да няма усещането на увеличаване на административната тежест, от една страна, а от друга - за сегрегиране по някакъв начин". Така министърът на транспорта Росен Желязков отговори на въпрос на news.bg дали подкрепя идеята за въвеждане на тестове за по-възрастни шофьори с цел ограничаване на катастрофите.

Желязков обясни, че трябва да се направи сериозен риск-анализ с оглед на това доколко тези тестове няма да бъдат част от увеличаване на административната тежест и доколко възрастта предполага, че има физически и психически причини да се налагат такива тестове.

Агенцията по пътна безопасност настоява за тестове за възрастните шофьори

Агенцията по пътна безопасност настоява за тестове за възрастните шофьори

Причината е зачестилите катастрофи, предизвикани от водачи в пенсионна възраст

Иначе за ремонтът на гара "Подуяне" и останалите жп гари, Желязков посочи, че се предвижда всички изцяло реновиране, като условието е да се запази автентичния облик на гарата. Освен функционалното предназначение на гарата, тя трябва да бъде градско пространство с комфрот и достъпност, а и архитектурна гордост на града.

Другата цел на проекта трябва да е да се разбие клишето, че българските жп гари са западнали. "Ние не откриваме топлата вода, а просто трябва да поддържаме инфраструктурата", подчерта Желязков и уточни, че по време на ремонта гарата ще функционира при спазването на необходимите мерки за безопасност и сигурност.

Успоредно с ремонта на гара "Подуяне" ще вървят и ремонтите на гарите "Казичане" и "Искър". Предстои да бъдат ремонтирани и други гари в страната, сред които гарите на "Карнобат" и "Нова Загора". По думите на транспорния министър това са предвидени проекти и тяхната реализация предстои, като догодина се очаква да бъдат завършени.

Изграждането на новите гари - "Обеля" и "Костенец" предстои още през настоящия месец.

Видяха дискриминация в предложението за тестове за възрастните шофьори

Видяха дискриминация в предложението за тестове за възрастните шофьори

Кой е по-опасният - този, който сега е получил шофьорската си книжка, или един 60-годишен човек, пита експерт

Запитан кавкво се случва с идеята, която беше лансирана преди време от главния архитект Здравко Здравков за градска железница, Росен Желязков отбеляза, че градската железница е част от така наречения "метрополитен подход", свързан с инфраструктурата на държавата и метрополитена на общината. Идеята за градска железница е част от развитието на интермодален транспорт в града.

На въпрос дали е възможно се оповестят дали всичките пет кандидати са допуснати до отваряне на оферитите за концесията на Летище "София", Желязков отбеляза, че кандидатите се обявяват в деня на отварянето на офертите, а до утре е срокът за корекциите и допълненията, които са изисквани от участниците.

Транспортният министър покани всички журналисти да присъстват на отварянето на офертите за концесията на летището на 9 май.

Желязков иска гара Подуяне да стане национално културно наследство
Обновена

Желязков иска гара Подуяне да стане национално културно наследство

По думите му гарата съдържа в себе си ценни архитектурни елементи