Референдум ще определи съдбата на незаконно построен ромски квартал в село Марчево, община Гърмен, област Благоевград, съобщи БНР.

Преди година кметът на село Марчево Розен Марчев, начело на инициативен комитет, внесе в общината искане за провеждане на местен референдум. Повод за това стана намерението да се изготви подробен устройствен план на земеделския масив Падарката, който е в землището на село Марчево.

Тогава хората изразиха съмнение относно нуждата от референдум, понеже чрез него може незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци" да бъда узаконени. Тогава общинският съвет не прие искането за провеждане на местен референдум.

След обжалване на решението в Административния съд, преди два месеца съдът обяви решението на Общинския съвет за нищожно.

След като Общинският съвет не прие решение за насрочване на местното допитване, Областната администрация в Благоевград насрочи провеждането на референдума на 18 юни 2017 г.

Отново напрежение и сблъсъци в Гърмен

Отново напрежение и сблъсъци в Гърмен

Протестни шествия се провеждат, въпреки забраната

Припомняме, скандал между роми и други жители на Гърмен на 23 май 2015 година, прерасна в масов бой с трима ранени и осем арестувани, създаде сериозно напрежение между двата етноса в Гърмен.

През месец ноември 2016 г. Държавната агенция "Национален строителен контрол" приведе в изпълнение 13 заповеди за принудително събаряне на незаконни постройки. След това процесът спря, заради невъзможността на местната власт да предложи временен подслон на останалите без дом семейства.

В Гърмен продължават незаконните строежи

В Гърмен продължават незаконните строежи

Кметът иска да променя устройствения план на квартал "Кремиковци" в Гърмен

Само месец по-късно, през декември 2016 г., заповедите за премахване на незаконни строежи, издадени за Гърменската местност "Падарката" или кв. "Кремиковци", станаха 124.

Гърменци искат референдум за незаконните строежи

Гърменци искат референдум за незаконните строежи

4 пъти кметът предлага да се направи устройствен план на ромския квартал

Още тогава жителите на Гърмен настояха да бъде проведен референдум, заради бездействие на институциите по проблема с незаконното строителство в ромския квартал "Кремиковци".