Шествие срещу съкращаването на територии от НАТУРА 2000 организират граждански и природозащитни организации. То ще приключи с връчването на две подписки в защита на българската природа.

Над 50 000 подписа на български граждани и други граждани от Европейския съюз са събрани в подкрепа на инициативата. Копие от тях ще бъде връчено на председателя на Парламентарната комисия по околната среда и водите Георги Божинов в сряда. След това подписките ще бъдат внесени и в представителството на Европейската комисия, Министерски съвет и Главна прокуратура на България.

Повод за внасяне на подписките е заявеното политическо намерение за съкращаване на територии от европейската природозащитна мрежа НАТУРА 2000, обясняват инициаторите. Според тях евентуалното съкращаване на територии от НАТУРА 2000 обслужва „нечисти икономически интереси, които не представляват обществения интерес на българските граждани и не са съобразени с европейските ангажименти на страната и с научните стандарти".

Става дума за изключване на територии, които още от 1996 година са определени, като места с европейска значимост и за които България е поела задължение пред Съвета на Европа и Европейският съюз да опази тяхната природа от увреждане, припомнят от Софийско гражданско сдружение „Щастливеца".

Подписките имат за цел да изразят обществения интерес на българските граждани за опазване на стратегическото за бъдещото развитие на България природно наследство, с който българските и европейските институции са длъжни да се съобразят, смятат инициаторите на шествието.

Подписката "За спасяване на българското Черноморие" изисква от българските и от европейските институции предприемането на мерки за спасяване от застрояване на ценните природни територии по Черноморието.

Като такива са посочени Природен Парк Странджа, Приморско, Маслен нос и Ропотамо, Поморийско езеро, нос Емине от курорта Елените през плаж Иракли до Обзор, Шкорпиловци и Камчия, Батова река, нос Калиакра от Балчик до Тюленово, езерото Шабла и Шабленска тузла, Дуранкулак и плаж Ана Мария, защитените територии - Несебърските дюни, Устието на Велека, Колокита.

Втората подписката е "За да остане природа в България". Тя призовава представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната държавна власт да предприемат незабавни законови действия за защита ма българската природа.

Подписката продължава на територията на цялата страна и на останалите страни членки на Европейския съюз и след внасянето й в отговорните институции.

Инициаторите й са Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация "Биоразнообразие", Българско дружество за защита на птиците, Българско дружество по фитоценология 2001, Гражданска група "Да спасим Иракли", Екологично сдружение "За Земята", Еко-клуб на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Информационен и учебен център по екология, Национално движение "Екогласност", Сдружение "Агролинк", Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Сдружение "Природен фонд", Сдружение с нестопанска цел "Зелени Балкани", Софийско гражданско сдружение "Щастливеца" и WWF Дунавско - Карпатска програма България