Мисията на фондация "Нашите недоносени деца" за 2020 г. е създаването на Национална програма за проследяване на здравето на недоносените деца в периода от 0 до 7 години.

За втора поредна година фондация "Нашите недоносени деца" организира благотворителна кампания под надслов "Големи чудеса за малките герои" по случай Световния ден на недоносените деца, който се отбелязва на 17 ноември.

Денят започва да се чества в България за пръв път през 2012 г., именно по инициатива на фондацията. Тази година Световният ден ще бъде отбелязан със "Среща - празник на малките герои" в десетки градове в страната, съвместно с екипите на неонатологичните отделения.

Над 6000 деца се раждат недоносени в България всяка година

Над 6000 деца се раждат недоносени в България всяка година

Активната грижа на родителите - ключът към оцеляването на недоносените бебета

По повод празника в София се проведе благотворителна "Вечер на чудесата". Тази година патрон на събитието беше доц. Михаил Околийски от офиса на Световната Здравна Организация в България. Приветственото слово бе дадено от н.пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания, а Нина Николова, председателят на ФННД, представи на присъстващите постигнатите резултати на фондацията през изминалата година и постави целите за предстоящата.

Дейността на Фондацията за миналата година е успяла да подкрепи неонатологичните отделения в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Добрич, Велико Търново, Търговище, Силистра, Пазарджик, Монтана, Шумен, Кърджали, Ловеч, Сливен.

Апаратурата включва: кувьози, транспортни кувьози, термолегла, билирубинометри, пулсоксиметри, перфузори, ламинарен бокс за превенция на инфекции, консумативи от първа необходимост и др.

Сътворете чудо за малките герои

Сътворете чудо за малките герои

Стартира кампания в подкрепа на недоносените деца

През 2019 г. Фондацията успява да открие шестата семейна стая в страната - този път в неонатологичното отделение в Русе, както и да подпомогне дооборудването на нова семейна стая в болницата в Бургас.

В рамките на Социалната програма на Фондацията са осъществени 130 терапевтични сесии в Център за детско развитие "Малки чудеса" за децата от семейства с финансови затруднения с различни специалисти - логопед, психолог, ерготерапевт, специалист ранно детско развитие. Подпомогнати са и  повече от 80 семейства с безплатни специализирани консултации.

Всяка година Фондацията изпраща плетива за недоносените бебета, покривала за кувьози, дрешки, както и коледни подаръци в близо 30 отделения в страната. Фондацията разпространява безплатно и два наръчника "Всичко за недоносените бебета" и "Спасителна прегръдка за недоносените бебета".

Не кувьози, а квалифицирани специалисти трябвали на недоносените деца

Не кувьози, а квалифицирани специалисти трябвали на недоносените деца

Фондация настоява за достойни условия на труд и за лекарите извън София

По време на "Вечер на чудесата" всички присъстващи имаха възможността да подкрепят каузата като закупят благотворителен календар или фотография от изложбата под надслов "Родени герои - животът, който предстои".

От благотворителната изложба са продадени над 100 фотографии и календари.

Медиен партньор на кампанията е news.bg, а през годините в подкрепа на каузата са заставали известни личности като Румяна Нейкова, Силвия Лулчева, Ники Кънчев, Петър Бакърджиев, Милена Златкова, Димитър Павлов, Йоана Буковска-Давидова, Веско Ешкенази, посланикът на Дания Сьорен Якобсен и др.

Кампанията продължава до 31 декември 2019, а всеки съпричастен може да се включи в "Големи чудеса за малките герои", като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777.

Над 200 000 лв. дарения събраха за неонатологичните отделения

Над 200 000 лв. дарения събраха за неонатологичните отделения

Във "Вечер на чудесата" екипът на фондацията "Нашите недоносени деца" си пожела повече здрави бебета