Започна деветата поредна кампания "Зрънце любов" за подхранване на пойните птици в София преди зимата. Кампанията е организирана от Българското дружество за защита на птиците.

Благородната кауза има за цел да осигури храна на птичките докато навън има дебела снежна покривка и животните са затруднени при намирането на храна.

По думите на Мариана Вълчева от дружеството за защита на птиците у нас най-подходящата храна за птиците в суровият слънчоглед. Според Вълчева птиците биха оцелели и без намесата на хората, но помощта не е излишна.

7 нови гнезда очакват своите черни лешояди в Родопите

7 нови гнезда очакват своите черни лешояди в Родопите

В Гърция се намира единствената оцеляла популация на черни лешояди на Балканите

Вълчева посочи и че е най-добре хранилките да се поставят на дърво и на височина, така че да не бъдат достъпни за котките. Хранилката може да бъде закачена и на тераса или прозорец.

Около 2 000 хранилки за птици, разположени на територията на цялата страна, са отбелязани на интерактивна карта на БДЗП. Очаква се тази година хората да поставят и много нови хранилки. Често се случвало и трети хора, вдъхновени от благородната кауза, да се грижат за вече поставените хранилки.

"Хубаво е, че те привикват на местата, на които ние им поставяме хранилките", допълни Вълчева.

Розовите фламинги все повече харесват България

Розовите фламинги все повече харесват България

Забелязаха 53 от екзотичните птици в Източните Родопи