Община София и МВР изготвят регистър на почерците на авторите на драсканиците в столицата. Целта е, когато бъде хванат човек, който драска по забранени места, почеркът му да бъде сравнен с други графити в базата данни.

Това съобщава Нова телевизия.

Над 2000 кв. м. са почистени от Столичния инспекторат от началото на 2019 г. и въпреки това улиците на София все още са украсени. Прави се разлика графитите-рисунки и драсканиците. Именно драсканиците ще влязат в регистъра, чрез който ще се проследяват почерците на авторите.

Москва изготвя официални правила за позволените графити

Москва изготвя официални правила за позволените графити

Трябва да са за наука, спорт, изкуство, исторически събития и "изображения, популяризиращи изключителни личности"

Малина Едрева, председател на Комисия по култура в Столичния общински съвет заяви, че "София е модерен град, в който има място за улично изкуство. Ние трябва да правим ясно разграничение между вандализма и стрийт арт изкуството. В този смисъл Столична община продължава да обособява и да предоставя пространства за улично изкуство на уличните артисти. Даже подготвяме голям международен фестивал в тази посока за следващата година. От друга страна, когато се посяга на паметници и на религиозни храмове, трябва да има нулева толерантност.".

Работна група подготвя в момента регистъра. Местата за подаване на сигнали от гражданите са Столичният инспекторат и grajdanite.bg, а глобите са между 100 и 5000 лв.