Стотици пароли на държавни електронни пощи са изтекли в интернет и са публикувани в публичното пространство. Това предаде БНР, позовавайки се на отговор на Министерството на електронното управление на запитването от депутата и председател на ресорната комисия Божидар Божанов.

Публични са станали около 1500 адреса на електронна поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация, 419 адреса на електронна поща в "Домейн" и "Гавърмен.БГ", както и 504 адреса от публични платформи. Това е установено след проверка в специализиран портал, с който министерството си сътрудничи от две години.

От специализираният портал посочват, че заради законови правила, това не се счита за киберинцидент. Порталът препоръчва служебната електронна поща да не се използва за регистрация в Интернет-страници за неслужебни цели.

От МЕУ поясняват, че в изтекъл през януари в интернет файл с 6 милиона записи от български домейни, има 522 адреса на държавната администрация, около 3700 акаунта на ученици, използвани за дистанционно обучение и 8 адреса на общински администрации с безплатна електронна поща. От там допълват, че изтеклият през януари списък вероятно е комбинация от течове на различни данни в периода 2019-2021 година.

Припомняме, че през 2019 г. след хакерска атака от НАП изтекоха данните на повече от 6 милиона българи. 

Иван Тодоров, Кристиян Бойков и търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков, бяха привлечени към наказателна отговорност. Собственикът на "ТАД Груп" остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едва в началото на 2020 г. срещу гаранция от 100 000 лева. През месец април 2023 г. делото бе върнато на прокуратурата.

За втори път съдът върна на прокуратурата делото за теча на лични данни от НАП

За втори път съдът върна на прокуратурата делото за теча на лични данни от НАП

Част от указанията дадени на прокуратурата при предходното връщане на делото продължават да не са изпълнени