Национална стратегия за детето не може да се прави "на крак". Това заявиха от политическа партия МИР в свое писмено становище до медиите.

Според тях разделянето на детето като отделна единица от семейството е неприемливо и трябва да бъде коригирано в проекта за "Национална стратегия за детето" 2019-2030 г.

Те не одобряват и възможността за отнемане на дете от родителите му и оставянето му изцяло в ръцете на институциите, тъй като са на мнение, че това омаловажава ролята на семейството и нарушава Конституцията на България, в която се казва: "Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата".

Джамбазки откривал много подводни камъни в новата стратегия за детето

Джамбазки откривал много подводни камъни в новата стратегия за детето

Институциите ще решават дали нашите деца ще учат за джендър идеологията, опасява се той

От ПП МИР подчертават, че "подпомага" означава, че държавата няма право да изземва правата на родителите без доказана вина, а да ги счита за невинни до доказване на противното. В така предложената стратегия липсват принципи, свързани със създаване на сигурна и устойчива среда за отглеждане и възпитание, условия за развитие на детето и изграждането на духовни и нравствени ценности, които са сред най-важните фактори за подобряването на качеството му на живот и би трябвало да бъдат основна цел на стратегията, казва се още в позицията.

По тази причина от партията възнамеряват да организират кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни - институции, неправителствени и граждански организации, както и с представители на Светия синод на Българската православна църква. Целта е да се постигне съгласие около работещи текстове, които да гарантират основните принципи на българското семейство и да защитят правата на децата в България. Националната стратегия за детето е един от най-важните стратегически документи на българското общество и той не може да бъде написан и приеман на крак, без широка обществена дискусия, посочва председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Социалното министерство защитава Националната стратегия за децата

Социалното министерство защитава Националната стратегия за децата

Родителите най-добре знаят от какво има нужда тяхното дете, но без "шамарената фабрика"

От партията са категорични, че няма да позволят на управляващите да приемат Националната стратегия за детето, без в нея да са гарантирани здравето, доброто възпитание и условия за развитие на детето.

Те настояват в Национална стратегия за детето 2019-2030 г. децата да бъдат защитени от домашно насилие, но успоредно с това да се гарантират конституционните права на родителите и те да не зависят от субективни фактори в лицето на държавните и социалните служители.

Припомняме, преди дни стана ясно, че ВМРО също не одобрява новата стратегия за детето. В своя позиция те заявиха, че тя е врата към опасни практики и посегателство над семейството.

Евродепутатът Ангел Джамбазки предупреди, че макар проектът да е добре звучащ, той крие много подводни камъни.

От своя страна от Светия Синод призоваха за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г., тъй като не била съобразена с нагласите на българския народ.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пък защити "дете-центрирания подход" на Стратегията.

От БПЦ препоръчват редакция на Стратегията за детето

От БПЦ препоръчват редакция на Стратегията за детето

Чрез религиозно образование се образоват не само умовете, препоръчват от Синода