Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" излязоха на протест срещу избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия, съобщава БГНЕС.

Те се събраха в 11:00 часа пред сградата на ректората на най-старото висше учебно заведение у нас, за да изразят недоволството си.

Организаторът на протеста, Цветомир Николов, подчерта, че има настроения в Юридическия факултет срещу нещата, които се случват. По думите му именно по тази причина е организиран този протест.

Той отправи призив към Десислава Атанасова да не взима участие в разглеждането на жалбите срещу промените в Конституцията, защото като политик тя е гласувала за тях и има ясна позиция по темата.

Според протестиращите моралните инстинкти на политиците са дълбоко забравени. Дебатите, изслушването и гласуването на номинациите за конституционни съдии бяха превърнати в една бутафория, посочват те.

Припомняме, че Конституционният съд повече от две години работеше в непълен състав. В началото на годината депутатите се заеха със задачата да изберат двама конституционни съдии от парламентарната квота. Възраждането номинираха народният представител Цвета Рангелова. ПП-ДБ издигнаха пенсионираняит съдия Борислав Белазелков. ГЕРБ пък предложиха Десислава Атанасова.

По-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите, НС избра Атанасова и Белазелков за контитуционни съдии. Критики дойдоха от страна на опозицията. Те бяха насочени към професионалния опит на Атанасова и решението на парламента мандата на новите съдии да е девет години. Няколко дни по-рано КС излезе с решение, че техният мандат трябва да еседем години.

В знак на несъгласие с избора на новите съдии президентът Румен Радев не присъства на церемонията по полагането на тяхната клетва.

Атанасова и Белазелков наметнаха тогите на конституционни съдии

Атанасова и Белазелков наметнаха тогите на конституционни съдии

На официалната церемония не пресъства президентът Румен Радев