След няколко часово заседание по проблема с катинара на Руската църква, Светият синод излезе с решение, което бе прочетено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който е и говорител на Синода.

Светият синод подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликойски Чудотворец" в София. Подкрепя и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Светият Синод изразява надежда - храмът да бъде отворен в най-скоро време, се казва в решението, но следващото твърдение е, че "това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП".

В решението няма и отговор и на въпроса чий е храмът "Св. Николай Мириклийски Чудотворец", като бе посочено от Киприан, че това не е в компетенциите на синода.

Днес Светият синод е възложил и на канонично-правната комисия да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което и ще се произнесе.

Против горното решение с особено мнение е гласувал Видинският митрополит Даниил.

Митрополит Наум: Руската църква не е руска и незабавно трябва да отвори

Митрополит Наум: Руската църква не е руска и незабавно трябва да отвори

В последните години българските свещеници по неясни причини били последователно отстранени от този храм

Казусът с Руската църква се отвори, след като от ДАНС експулсираха трима руски духовници за извършване на шпионска или политическа дейност в полза на чужда държава у нас. Тогава се оказа, че руското посолство у нас държи ключовете на храма и сложи катинар на вратата му. Посланик Елеонора Митрофанова заяви, че съдбата на храма ще бъде решена в Москва и той остава затворен, тъй като няма повече свещеници. Паралелно с това български духовници съобщиха, че в продължение на години са били постепенно изтикани от функциите си в храма. 

Светските власти изказаха също само предположения по статута и начина на стопанисване на църквата, като само от Министерство на правосъдието заявиха, че собствеността трябва да се изследва по-задълбочено. Това бе отговор на показания от страна на руското посолство констативен нотариален акт.

Васиан: Само руският патриарх Кирил може да отключи църквата в София

Васиан: Само руският патриарх Кирил може да отключи църквата в София

Могат да служат само руски свещеници

Междувременно между България и Русия се повиши дипломатическото напрежение, като и посланикът ни в Москва Атанас Кръстин бе извикан в руското МВнР, където му е бил заявен решителен протест под формата на недипломатична заплаха, че тази "антируска провокация на българските власти ще се върне с неприятни последствия за София".