Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България определи като варварски терористичния акт над редакцията на списание „Шарли Ебдо" в Париж. От мюфтийството изразяват силното си притеснение, че с подобни действия се цели използването на религията с цел неправомерен натиск над мюсюлманите и човечеството по света и маргинализиране на исляма. Те определят удара над „Шарли Ебдо" като удар над всички мюсюлмани.

Главно мюфтийство изтъква, че високо уважава едно от достойнствата на демокрацията, а именно свободата на словото, но смята, че то е средство за изразяване, за защитаване на каузи, а не за оскверняване на религиозни светини.

Представителите на българските мюсюлмани остро осъждат отнемането на живота на невинни хора. Те изтъкват, че „животът е неприкосновен дар от Всевишния и само Той има правото да се разпорежда с него, независимо от религиозните убеждения на личността". От мюфтийството изразяват своята убеденост в това, че животът е висше и неприкосновено благо и никакъв претекст не е достатъчен да аргументира неговото ощетяване.

Религиозните убеждения на мюсюлманите не пораждат насилие и тероризъм, а терористите не могат да принадлежат към мюсюлманската ценностна система. Ислямската религия е изпратена, за да донесе на човечеството милост, спокойствие, мир, сигурност и щастие и то не само на този свят, а в отвъдния, подчертават още в позицията си от Главно мюфтийство.

Те поднасят своите искрени и сърдечни съболезнования на семействата на загиналите и на целия френски народ.