Тестовете за употреба на наркотични вещества на водачи на МПС ще излизат до 1-2 седмици. Това става възможно след закупуването на нови 6 автоматизирни системи, анализиращи пробите.

Към края на миналата година са закупени 2 такива системи, като едната е в МВР, а другата - във ВМА. В момента завършва обществената поръчка за закупуване на още 4 такива машини, като така общата им бройка ще стане 6. Увеличава се и бройката на служителите в съответните лаборатории, работещи с въпросните апарати. 

Припомняме, че след поредица от тежки катастрофи със загинали това лято Народното събрание завиши наказанията и мерките за пияните и дрогирани шофьори, кабинетът реши със закупуване на апарати да намали времето, в което излизат пробите, тъй като в момента има периоди на изчакване от по 7-8 и повече месеци. 

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след като заедно с премиера Николай Денков и вътрешния министър Калин Стоянов присъства на откриването на нова автоматизирана система за лабораторен анализ на кръвни проби за наличие на наркотични вещества при водачи на МПС, намираща се в Националния институт по криминалистика към МВР.

"Преди време приех личен ангажимент към българските граждани и най-вече към родителите на загинали в ПТП деца в много скъсени срокове да доставим така необходимите автоматизирани системи, които ще ни дадат възможността много по-бързо да изготвяме експертизите", каза на свой ред МВР шефът Калин Стоянов.

Не статистика, а човешка съдба. Така окачестви трагичните инциденти на пътя вицепремиерът Мария Габриел. Тя увери - борбата с пътния травматизъм е приоритет на правителството. "Това включва всеобхватни мерки, законодателни, свързани с правораздаването, свързани и с конкретна реализация на ангажименти, какъвто е и днешния", каза тя, като не пропусна да похвали за усилията колегата си МВР министър Калин Стоянов.

Габриел апелира и към личната отговорност на водачите - каквато и апаратура да се закупи, посочи тя, най-значимо е самосъзнанието и отговорността.

С роботи скъсяват срока за алкохол и дрога на шофьорите

С роботи скъсяват срока за алкохол и дрога на шофьорите

Резултатите ще излизат до седмица

Премиерът акад. Николай Денков на свой ред отправи съболезнования към родителите на децата, загинали при катастрофи в началото на изявлението си. "Това е ясно предупреждение към всеки, който може да злоупотреби", подчерта той.

"Пробите ще излизат до 1-2 седмици. Проблемът е, че имаме натрупани над 1000 проби, затова и ни трябват тези системи, за да влезем в нормален режим на работа."