От юни Турция улеснява влизането на пътуващите и туристите от България. Това съобщи новият генерален консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, цитиран от БНР.

Той посочи, че със съдействието на Търговско-промишлената палата в Одрин на границата ще работи лаборатория за изследване с PCR тестове.

Тестовете ще струват 110 турски лири, или 20 лева, а времето за издаване на документа ще бъде 30 минути. Целта е да се улесни преминаването през ГКПП "Капитан Андреево" -"Капъкуле".

Страната ни и южната ни съседка вече дават възможност за пътувания със сертификати за поставени две дози ваксина срещу коронавирус.

Турция разхлабва COVID мерките

Турция разхлабва COVID мерките

Търговските центрове могат да работят между 10:00 ч. и 20:00 ч.

Приемат се документи за вече одобрените ваксини у нас - "Пфайзер", "Астра Зенека", "Модерна" и "Янсен".

Турският консул съобщи, че страната му ще приема туристи и с медицински документ, доказващ наличието на антитела след преболедуване или ваксина. Той поясни, че всеки може да пътува до Турция и с отрицателен PCR тест, валиден за 72 часа от датата на издаване у нас.

Кюнгерю заяви, че в момента пандемията и в двете държави отшумява и се очаква туристите да започнат да се връщат в Турция. По негови думи се очаква и засилен поток от турски туристи в България заради по-високия процент на ваксинирани в двете страни.

Относно мигрантския натиск той увери, че Турция ще продължи да отстоява ангажиментите, които е поела към ЕС и България.

Турция нормализира живота след локдауна с план на три етапа

Турция нормализира живота след локдауна с план на три етапа

Страната започва да разхлабва мерките