Всички ние сме спонсорирали "Топлофикация" за този отоплителен сезон със 112 млн. лв. по данни на самото дружество. Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова при започването на закритото заседание на КЕВР, на което одобриха цената на природния газ за март.

Тя изчисли, че това означава, че всеки абонат е платил по 254 лв. повече на Топлофикация-София.

КЕВР одобри цена на синьото гориво от 57,59 лв./МВтч за март, на фона на прогнозна цена на газа, върху която се изчисляват сметките за парно от 103,14 лв./МВтч.

От Изправи се.Бг негодуват, че въпреки значително по-евтиния газ, енергийният регулатор не е намалил цената, на която се изчислява суровината в сметките за парно и хората хората плащат със 79% по-скъп газ от пазарната му цена.

По думи на Манолова самата "Топлофикация" е изчислила, че заради тази разлика до февруари е надвзела от потребителите си 112 млн. лв.

Омбудсманът иска по-ниски цени на парното от КЕВР

Омбудсманът иска по-ниски цени на парното от КЕВР

Рекордно високите цени на топлинната енергия

От гражданската платформа настояват КЕВР да заставят "Топлофикация" да върне на всяко домакинство надвзетите суми - по 254 лв.

Освен това Изправи се.БГ иска регулаторът да спази закона и да намали цената на парното с 30%, считано от януари, до неговата себестойност - 108 лв./МВтч вместо сега действащата цена на топлото от 138 лв. Манолова изтъкна, че сумата от 138 лв./МВтч е безпрецедентна и е исторически най-високата цена, която някога са плащали потребителите в столицата. Тя припомни, че това е записано и в наредбата на КЕВР и при разлика от над 15% между прогнозната и реалната цена на природния газ, цената на парното трябва да бъде коригирана по средата на отоплителния сезон.

От гражданската платформа настояха за оставката на КЕВР, както и на тези, които са назначили този състав на регулатора начело с Иван Иванов - "Демократична България", ИТН, ГЕРБ, БСП.

Манолова отбеляза, че по предложение на финансовия министър Асен Василев тази година потребителите на парно плащат с 11% по-високо ДДС спрямо миналата година, поради което клиентите на "Топлофикация" са получили за февруари най-високите сметки за парно, които изобщо някога са плащали.

Омбудсманът вижда абсурд в поскъпването на парното от 1 юли при по-ниска цена на газа

Омбудсманът вижда абсурд в поскъпването на парното от 1 юли при по-ниска цена на газа

Диана Ковачева иска КЕВР да преразгледа и предвидените цени на тока