Инициативен комитет се изправи срещу изграждането на три кариери за добив на базалт и варовици в района на Павликенска община. Подобна дейност ще нанесе непоправими щети на околната среда, притесни се председателят на комитета Пламен Пенев пред журналисти в БТА.

Предвижда се до края на тази година кариерите да се обособят в непосредствена близост до селата Димча и Върбовка, като ще се превиши с близо 20 пъти допустимото съдържание на фини частици и двуокиси във въздуха. Бъдещото на района е свързано с развитие на земеделието и екологичните продукти, при такива мощни замърсители никой няма да сертифицира местните зеленчукови производители, категоричен бе Пенев.

Стана ясно, че концесии вече са дадени на фирмите "Пътинжинеринг" ООД и "Петрургия" ЕООД преди да са минали обществените обсъждания и оценката на въздействието върху околната среда.
1 216 тона базалтов камък ще се добиват дневно, на всеки 8 минути трябва да минават самосвали и то само на 1000 метра от населено място, обявиха от инициативния комитет.

Недоволните подчертаха, че взривните зони на кариерите ще са в непосредствена близост до единствения водоизточник на село Върбовка и това не само ще замърси питейната вода на хората, но и може да доведе до пресушаване на реката.

5 600 информационни брошури и 200 плаката по въпроса се разпространяват в момента, заяви Пенев. Той си призна, че са с по-фрапиращи изображения, за да привлекат вниманието на хората върху опасността от подобно природно замърсяване.

От вчера в районите, които ще бъдат засегнати от експлоатацията на кариерите, е стартирала подписка с искане да не се регламентира законово дейността на концесионерите.