Осиновителите и на деца над 5-годишна възраст да имат право на целеви отпуск. За това настояват от Българска асоциация "Осиновени и осиновители". Неправителствената организация иска да се направят законови промени, с които да се осигури на всички родители, които осиновяват деца, в следосиновителния период да прекарат колкото е възможно повече време с детето си.

В момента около 2500 деца чакат своето ново семейство, съобщи психологът Величка Дошева от Българската асоциация "Осиновени и осиновители" пред БНР.

21 деца са вписани за осиновяване в Добричко през 2016 година

21 деца са вписани за осиновяване в Добричко през 2016 година

Общо 52 деца чакат да намерят своето семейство

Осиновените деца в България са все по-малко, става ясно от статистиката. По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2011-а 720 деца без родители са намерили дом, като са били осиновени. През 2016 година са осиновени едва 550 деца.

Според нея намаляването на броя на осиновяванията у нас не е свързано с това, че процедурата е бавна, а повече с факта, че децата, които търсят ново семейство, са на възраст над 4-5 години.

В регистъра за осиновяване не вписват с години изоставени деца

В регистъра за осиновяване не вписват с години изоставени деца

Три деца по случайност са намерили своя дом, но колко остават без шанс?

Не мога да кажа, че проблемът е толкова в бавната процедура. Ако мога да направя сравнение, процедурата по осиновяване във Франция е 9 месеца, а в България е накъде около 4 месеца проучването и времето до вписване в регистъра на чакащите за осиновяване.

Има няколко фактора, които влияят върху това родителите наистина по-малко да осиновяват. Единият е, че децата, които са за осиновяване, много често вече са над 5 години. Изключително трудно е, когато детето е над 5 години да се адаптира. От институцията или от приемната грижа, когато влезе в едно семейство, започват истинските трудности. Родителите нямат възможност да бъдат за дълго време и постоянно с тях, тъй като децата от институцията или от приемната грижа веднага тръгват на детска градина.

Правят пълен регистър с деца за осиновяване и кандидат-родители

Правят пълен регистър с деца за осиновяване и кандидат-родители

За да може да се подбира най-добрият кандидат за всяко едно дете от цялата страна

Психологът подчерта, че осиновените деца имат болезнена нужда от сигурност, както и от време, за да се приспособят към новата среда. Това е много трудно, ако за родителя осиновител няма предвиден отпуск за отглеждане на дете. От Асоциацията настояват пред институциите, че е необходимо да се осигури възможност за осиновителите на деца и над 5 години да има отпуск за полагане на грижи за новия член на семейството.

Много важно е за едно дете, което е осиновено, да бъде изключително подкрепяно и то да бъде сигурно, че няма да бъде изоставено отново, подчерта Дошева.

1700 чужденци на опашка за осиновяване на българче

1700 чужденци на опашка за осиновяване на българче

Най-много са желаещите от Италия, Франция, Германия, Испания, САЩ и Холандия

"И тъй като може би най-вероятно детето е живяло доста време изолирано, то няма необходимия ресурс да се справи с предизвикателствата на социалната среда. И тук вече идва много сложният фактор за това, че родителите, които осиновяват дете на възраст над 5 години, нямат целеви отпуск, който да прекарат известно време с детето и да бъдат в непрекъснато и постоянно общуване. За тези деца е жизнено необходимо те да бъдат постоянно с родителите си, за да почувстват тази сигурност, че няма да бъдат изоставени.

Запитана за твърдението, че осиновяванията намаляват за сметка на разрастването на приемната грижа, Величка Дошева отказа да коментира приемната грижа. Колкото по-бързо се случват законовите промени - облекчаване на кандидат-осиновителите - и да има подпомагане, съпричастност към осиновителите, смея да твърдя, че толкова по-скоро тези проблеми ще бъдат разрешени.

В момента си мисля, че много малко е подкрепата за осиновителите и кандидат-осиновителите в България. Голям проблем е именно този отпуск, което е най-важно за децата, и невъзможността им те да прекарват пълноценно време с родителите си.